Юлиан Попов: Има нещо, което се нарича жилищна политика

  • 28 март 2019 15:12

  • 864
  • 2
Юлиан Попов:  Има нещо, което се нарича жилищна политика
© новини.бг/архив/

Скандалът с апартаментите повдига за мен и следният въпрос. Разбираемо е, че някой иска да живее в по-добро жилище на по-ниска цена. Защо обаче този въпрос не се зададе за всички българи?

Защо горещо желаещите да имат хубави жилища на по-ниски цени не се опитат да направят така, че всички български граждани да живеят в по-добри жилища на по-ниски цени? Ще кажете, че сме бедни. Или че който има пари ще живее по-добре, който няма, няма да живее по-добре. Капитализъм, пазарна икономика, неравенство, лични приоритети. Не е така. Има нещо, което се нарича жилищна политика. Има друго нещо, което се нарича енергийна политика. Има трето, на което му викат регионална политика. Има и местно управление и още няколко неща. Съберете ги и ще получите регулаторна рамка и финансови инструменти, които да подобрят значително качеството на жилищния фонд на страната, да повишат енергийната ефективност на жилищата, да намалят разходите за енергия, да увеличат енергийната сигурност, да преобразят средата, в която хората живеят, включително улици, междублокови пространства, качество на въздуха, зелени площи. Всичко това може да стане в рамките на съществуващите публични разходи ако добиващите се с хубави жилища си зададат въпроса “а не може ли всички да живеят малко по-добре?”. Със същите данъци и същия брутен вътрешен продукт. Може.

Последвайте канала на

Novini.bg
864 2

Коментари 2

Добави коментар
х

2019.03.28 | 15:39

1

ГЕРБ имат желание всички да живеят в уютни жилища, и за това направиха кампанията за саниране.

Георги Петков

2019.03.28 | 16:05

2

2 млрд за саниране, 2 млрд за ф-16, няколко милиарда за КТБ и т.н. Да се чуди човек откъде излизат тези пари, дето все нахалос отиват.

Добави коментар

Водещи новини