ГЕРБ и СДС ще преговарят за общо явяване на евроизборите, чуха Жозеф Дол

  • 19 март 2019 07:00

  • 809
  • 2
ГЕРБ и СДС ще преговарят за общо явяване на евроизборите, чуха Жозеф Дол
© Булфото (архив)

СДС ще преговаря с ГЕРБ за общо явяване на европейските избори през май. На същите преговори сините са готови и с ДСБ, и ДБГ.

Това написа лидерът на СДС Румен ХристовРумен Христов Румен Христов е български политик, кандидат за президент на СДС. Христов е роден на 27.12.1955 г. в в отговор до председателя на ЕНП Жозеф ДолЖозеф Дол Жозеф Дол - френски политик, председател на групата на Европейската народна партия в Европейския, който миналата седмица призова сестринските партии - членки на европейската десница, да излязат в общ фронт на евровота, за да не изтече нито глас към популистите. ДСБ пък незабавно отхвърли апела му за единение, като посочиха, че е изключено през май партията, оглавявана от ген. Атанас Атанасовген. Атанас АтанасовАтанас Петров Атанасов е роден на 17 май 1959 година в с. Батин, България. О. з. ген. Атанас Петров, да се яви заедно с управляващите от ГЕРБ.

Лидерът на парламентарната група Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа напомни тези дни, че ГЕРБ вече е имала прецедент да вкарва представители на партньорски партии в Европейския парламент (ЕП), визирайки изборите през 2017 г. Тогава тя прати в Страсбург Петя Ставрева от партията на Мозер. Според запознати сега ГЕРБ може да даде 6-ата позиция в евролистата си на СДС.

С най-голям шанс да я заеме според източници на в-к “24 часа” е първият ни преговарящ с ЕС Владимир КисьовВладимир Кисьов Владимир Кисьов е български политик, кандидат за кмет на София, издигнат от СДС. Кисьов е роден. Той е бивш зам. външен министър и експредседател на Столичния общински съвет. В сряда ще се срещна с Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и с Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, обяви Христов днес.

“Като опитен и мъдър европейски лидер вие много точно сте уловили опасностите пред нашия общ дом. Всеки европеец, който милее за нашия континент, с притеснение и надежда очаква изборите за ЕП. СДС е партията, която направи най-много за влизането ни в НАТО и ЕС, за пазарната икономика, отпадането на визите. Тя проправи пътя на България към Европа. И затова не можем да допуснем всичко, за което сме се борили и работили, да бъде застрашено”, написа Христов до Дол.

Лидерът на СДС посочи, че партиите - членки на ЕНП, са най-силните защитници на интеграционните процеси и най-яростните противници на антиевропейските тенденции. “Няма да допуснем евроскептиците, крайнолевите, крайнодесните и популистите да я опорочат”, увери Христов. И се зарече, че СДС има мисия на предстоящите избори - нужен е всеки глас, който запазва водещата роля на ЕНП в Европа.

Писмото на Дол е разгледано “с голямо уважение” на заседание на Националния съвет на СДС на 15 март. Всички членове били решени да дадат отпор на популистките партии и движения. В името на това СДС ще положи всички усилия броят на депутатите от България в ЕНП да бъде колкото се може повече, обещаха сините на шефа на ЕНП.

Разговорите на ръководството им с “Демократична България” (коалицията на “Да, България!”, ДСБ и Зелените) са започнали още през октомври, но не са напреднали въобще, разказаха членове на Националния съвет пред “24 часа”. На заседанието в събота били прочетени писмата между Румен ХристовРумен Христов Румен Христов е български политик, кандидат за президент на СДС. Христов е роден на 27.12.1955 г. в, от една страна, и Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския и Атанас Атанасов, от друга. Последните двама били инициатори на разговорите със СДС, но 5 месеца след старта им все тупали топката.

Според последните социологически проучвания сините имат електорална тежест колкото “Демократична България”. Въпреки това от ДБ отхвърлили предложението им за вътрешни избори за листата. И им дали да разберат, че могат да разчитат на 4-о място - след кандидатите на “Да, България!”, ДСБ и Зелените.

Което било обидно за СДС, още повече, че през февруари на форум на ДСБ 70% от участниците поискали единни действия без каквито и да било условия с партията - майка. Атанасов и Иванов обаче пратили на Христов 23 условия за коалиция. Сред тях - ликвидирането на КПКОНПИ и специализираните съд и прокуратура в настоящия им вид, защото са с репресивен характер, призив за избирането на Лаура Кьовеши за европейски прокурор, закриването на Българската банка за развитие и други.

На заседанието на НС на СДС делегатите били шокирани от писмо на Иванов и Атанасов от 14 март, в което се казвало, че сега възможността за коалиция с ГЕРБ не стои, но в бъдеще такава не е изключена. “Готвят нов трик - първо подлъгване на избирателите с крайна опозиционност, после евентуално събиране с ГЕРБ, което ще е пагубно за дясното. Нека сме с открити карти - нашите врагове и днес, и утре са БСП и ДПС”, скочили сините делегати в събота. И се възмутили, че Атанасов пренебрегнал СДС заради “Да, България!” и либералния дух, като така предал и Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -, който създал ДСБ като консервативна дясна партия.

Лидерът на СДС Румен ХристовРумен Христов Румен Христов е български политик, кандидат за президент на СДС. Христов е роден на 27.12.1955 г. в категорично няма да се кандидатира за евродепутат. Той е благодарил за номинациите, които е получил в партията, но отхвърлил тази възможност с аргумента, че мястото на председателя е в България. Макар че още няма решение кого ще излъчат сините при покана от страна на ГЕРБ - такова може да вземе само Националният съвет на СДС, като най-подходящ се очертава Владимир КисьовВладимир Кисьов Владимир Кисьов е български политик, кандидат за кмет на София, издигнат от СДС. Кисьов е роден. Той е първият преговарящ на България с ЕС, ако не се броят 2-та месеца, през които тези функции изпълнява покойният вицепремиер и министър на промишлеността в правителството на Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") - Александър Божков.

Кисьов бе първо зам.-министър на промишлеността, а в периода 1999-2003 г. - на външните работи. След това бе избран за общински съветник в София, председател на Столичния общински съвет и на синята група в него (2003-2007 г.). Именно там се засякоха с избрания през есента на 2005 г. за кмет на столицата Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и със заместника му Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа.

Последвайте канала на

Novini.bg
809 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ОФ

2019.03.19 | 09:40

2

Комунисти и антикомунисти в един кюп. Послушали фермерчето от ЕНП.

опорна то4ка

2019.03.19 | 07:50

1

Да се внушава : " ГЕРБ е в коалиция с ДПС " !! Ако добавите и думата " задкулисно" ще поразите повече глави тролчета изроди мои !!

Добави коментар

Водещи новини