Нов състав на ЦИК се очаква в средата на следващата седмица

  • 15 март 2019 10:22

  • 268
  • 4
Нов състав на ЦИК се очаква в средата на следващата седмица
© БНТ

В сутрешния блок на БНТ председателят на правната комисия към Народното събрание Данаил Кирилов заяви, че нов състав на Централната избирателна комисия се очаква в средата на следващата седмица. Той увери, че в новия състав на комисията ГЕРБ няма да имат мнозинство. Кирилов заяви, че парламентарна криза в момента няма и кворум в пленарна зала може да се събере.

След срещата с кандидатите за ЦИК съм донякъде спокоен, но и донякъде притеснен - професионализмът ще се запази, но ще има период, в който новата комисия ще трябва де стикова в условията на ускорен старт, заяви председателят на правната комисия Кирилов.

Той изрази задоволството си от кандидатите на ГЕРБ, но увери, че ГЕРБ няма да имат мнозинство.

И в този състав няма да имаме мнозинство в нито един смисъл, каза председателят на правната комисия.

Освен представители на парламентарно представените партии - 18 членове - формациите с представители в Европейския парламент също имат право да излъчат представители, обясни Кирилов.

20 души са предложени от различните парламентарни партии за членове на Централната избирателна комисия.

ЦИК трябва да е надпартийна, но отразява квотите в парламентарното представителство, призна Кирилов.

Следва да се изберат председател, зам.-председател и секретари, а обикновените членове на ЦИК трябва да бъдат предложени на президента. Данаил Кирилов заяви, че правомощията на президента в случая не са ясни, тъй като се приема, че е обвързан да издаде указ за назначаването на членовете на ЦИК.

Кирилов прогнозира, че в средата на следващата седмица ще има нов състав на ЦИК. По думите му е редно членовете на правната комисия от БСП да влязат в пленарна зала, за да гласуват за кандидатите си за ЦИК.

Ако те не посочат нито един зам.-председател, на практика на гласуването в НС няма да има нито един техен кандидат. На практика, всички техни кандидати ще бъдат назначени с подписа на президента. Спокойни са, че нямат нужда от парламент за въпросната процедура посочи Кирилов.

Той изрази увереност, че кворум в пленарна зала може да се състави. По думите му, не може да се говори за парламентарна криза.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
268 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2019.03.15 | 11:13

4

Мандата на ЦИК е изтекъл и трябва да се сменят . Законите трябва да се спазват от всички били те и ГЕРБ !!

2019.03.15 | 11:11

3

Димитре ,законите в тая страна трябва да се спазват от всички . Мандата на ЦИК е изтекъл и трябва да си ходят .

2019.03.15 | 11:09

2

Пак тоя гербав олигофрен ли ?

Димитър

2019.03.15 | 10:54

1

Дали е редно да се сформира нов състав на ЦИК два месеца преди изборите?Дали ще се справят организационно и технически с работата..Можеше досегашният състав да си изкара изборите и веднага след тшх да се назначи нов състав за местните през есента!

Добави коментар

Водещи новини