Захариева: България ще продължи да подкрепя бежанците в съседните на Сирия страни и региона

  • 14 март 2019 18:12

  • 375
  • 2
Захариева: България ще продължи да подкрепя бежанците в съседните на Сирия страни и региона
© МВнР

“Времето е ресурс, който може да се използва за изграждане или за разрушаване. Време е да се сложи край на военните действия в Сирия и фокусът да бъде поставен върху усилията за постигане на устойчив мир. Време е да се сложи край на безнаказаността и да се гарантира, че извършителите на ужасяващите зверства в тази страна ще бъдат изправени пред правосъдието. Дължим го на сирийския народ, на невинните цивилни, които са загубили живота си, и на тези, които се намират в нужда.”

Това заяви днес в Брюксел заместник министър-председателят и министър на външните работи  Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, която участва конференцията „Брюксел III“ на тема „Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона“, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Европейският съюз и ООН са съпредседатели на форума, в който участват представители на над 80 държави и международни организации. От страна на ЕС домакини на конференцията са върховният представител Федерика Могерини и комисарите Йоханес Хан и Христос Стилианидис. От страна на ООН, събитието е под патронажа на Генералния секретар и с участието на неговия специален пратеник за Сирия Гейр Педерсен, Филипо Гранди, върховен комисар на ООН за бежанците, и заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок координатор на спешната помощ.

Министър Захариева подчерта, че преди 8 години никой не е очаквал, че днес ще се проведе третата поред Брюкселска конференция, посветена на Сирия. Сградата, в която се намираме в момента, беше построена за 9 години, а за същия период една цяла страна беше унищожена, повече от 400 000 души загинаха, опустошен бе животът на повече от 5,6 милиона сирийски бежанци и на 6,6 милиона вътрешно разселени, посочи тя.

Българският първи дипломат отбеляза, че днес 80% от сирийците живеят под прага на бедността и около 11,7 милиона сирийци са зависими от хуманитарната помощ. Конфликтът в Сирия засяга сериозно както съседните страни, така и региона като цяло и ние оценяваме усилията на приемащите страни да облекчат страданията на бежанците, заяви тя. Международната общност и ЕС ще продължат да бъдат ангажирани с подобряването на  хуманитарна ситуация в Сирия, но това трябва да върви ръка за ръка с възстановяването на политическия процес в страната.

България е част от усилията на ЕС за справяне с тежкото положение, в което се намират сирийските бежанци. Ще продължим да подкрепяме сирийските бежанци на територията на Турция и ще  внесем 3,19 млн. евро в рамките на Механизма на ЕС за бежанците в Турция. Допълнително се ангажираме да предоставим 150 000 евро през 2019 г. по линия на Службата  на ООН за координация на хуманитарните въпроси и Фонда на ООН за населението. Тези средства ще бъдат предназначени за подкрепа на дейности, насочени към справяне с катастрофалната хуманитарна ситуация в Сирия.

Пътят, който Сирия и международната общност, трябва да извървят, преди да започне реалната реконструкция на страната, е дълъг. Очакваме да видим ръководен от Сирия приобщаващ политически процес под егидата на ООН и се надявам, че усилията за изграждане на доверие на г-н Педерсен ще доведат до формирането на конституционна комисия, в която ще бъдат представени всички сегменти на сирийското общество, включително жени и младежи, подчерта още министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
375 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Българин

2019.03.14 | 18:32

1

Кои бежанци ще подкрепяме г-жо Захариева ? Тези ,които запалиха трибагреника в Харманли ,тези които превзеха центъра на София или тези които убиват невинни хора в Европа ? Защо не обърнете внимание на българските бежанци ,извинявам се "гастарбаитери" . Добре е да изкарват пари и да ги харчат в България , а вие да казвате , че България бележи растеж. Какво направихте за нас ?

ХанкоБрат

2019.03.15 | 00:25

2

Fuck off! Мамицата ти и продажната мастия.

Добави коментар

Водещи новини