Младен Маринов: През последните години се увеличават случаите на нападения срещу полицаи

  • 14 март 2019 14:38

  • 319
  • 2
Младен Маринов: През последните години се увеличават случаите на нападения срещу полицаи
© Булфото (архив)

През последните години се увеличават случаите на нападения срещу полицаи, каза пред журналисти в Лясковец министърът на вътрешните работи Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС,.

Той посочи, че е нужно в измененията и допълненията в Закона за МВР да бъде облечена в по-голяма съдържателност неприкосновеността на полицаите.

В последно време няма полицейска намеса по някакъв проблем било то за спазване на нощната тишина или за нарушаване на обществения ред, която да не срещаме противодействие, свързано с активни нападения, подчерта той.

Според министъра трябва да предвидят по-големи санкции за тези, които си позволяват физически и вербални нападения срещу полицаи. Вербалното нападение не води до физически наранявания, но уронва устоите на институцията, подчерта Маринов и допълни, че както полицаят е длъжен да пази достойнството на този, който задържа за дадено престъпление, така и достойнството на полицая трябва да се пази, затова не трябва да се смята, че една обидна дума не е нападение.

Той уточни, че размерът на санкцията не е най-важното нещо, ако няма категорични гаранции от закона, че тя ще бъде наложена и събрана. "Първо искаме да гарантираме, че тя ще бъде наложена, а размерът трябва да е такъв, че трябва да бъде постигнат ефектът на индивидуалната и на генералната превенция", каза Младенов.

Всяка година правим анализ на сигналите за неправомерната употреба на сила или помощни средства от страна на полицаи, и за последните три години има намаление на жалбите от граждани, които се оплакват за неправомерни действия от страна на полицаите във всички областни дирекции, посочи главен комисар Христо Терзийски, директор на ГД "Национална полиция", той уточни, че същевременно според анализите, почти всеки месец има по един сериозен случай на нападение срещу полицаи.

В Лясковец министърът на вътрешните работи, директорът на ГД "Национална полиция", роднини, близки, колеги, приятели и граждани поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на командоса Емил Шарков, поставена в двора на СУ "Максим Райкович".

Полицаят от СОБТ Емил Шарков загина на 14 март 2014 година при специализирана полицейска акция за отнемане на незаконно оръжие в дома на 54-годишния Петко Петков в Лясковец.
В словото си министърът припомни, че службата на командоса е високорискова и отбеляза, че лично е познавал Емил Шарков, който е бил изключително подготвен и дисциплиниран полицай, изпълнил своя служебен дълг, загинал и останал като герой.

Десислава Станева
319 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ххх

2019.03.14 | 17:28

2

Това с по големите привилегии на полицаите в бг е много рисковано защото българина няма самосъзнание и даде ли им се повече власт ще се увеличи корупцията ще мачкат народа за пара вместо да го защитават.

съгласен

2019.03.14 | 17:04

1

Полицаят е лице НЕПРИКОСНОВЕНО !!! Кратко и ясно.

Добави коментар

Водещи новини