Симеон Сакскобургготски: Във властта битуват късопаметни и промити мозъци

  • 13 март 2019 14:24

  • 2338
  • 13
Симеон Сакскобургготски: Във властта битуват късопаметни и промити мозъци
© Булфото (архив)

Бившият премиер Симеон СакскобургготскиСимеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица обяви, че е оскърбен от факта, че при отбелязването на спасяването на българските евреи по време на Втората световна война не е бил споменат баща му - цар Борис III.

С официалното изявление той обяснява и отсъствието си от възпоменателната церемония, състояла се на 10 март. Ето и позицията на Симеон СакскобургготскиСимеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица, разпространена от неговия прессекретариат:

"С болка и прискърбие констатирам за пореден път, че дори в кръговете на властта, а и в част от обществото, битуват късопаметни и промити мозъци. Ако приемем твърдението, че през годините 1935-1943 България е еднолично управлявана от Цар Борис ІІІ, то дали нашите евреи щяха да бъдат спасени без изричната воля на царя?

При наличието на неоспорими факти, документи и прочее, неспоменаването на името на цар Борис ІІІ като определящ фактор за спасението сочи за девалвация на настоящата ценностна система.

В деня, в който си прощаваме взаимно, разбира се, прощавам това невежество, но няма да забравя оскърблението към паметта на баща ми. През онези години само той като държавен глава посмя да се опълчи на Хитлер, за да опази нашите сънародници от еврейско потекло. Куражът му тогава, дори с риск за неговия живот, се признава и почита по света."

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2338 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
Чичо Пей

2019.04.22 | 00:45

13

Сакскобурготски човекът на надеждата за милиони българи се оказа пълно фиаско, както за създадената за него партия НДСВ, така и за състоянието на държавата в днешно време. Тотално наивни грешки,както в управлението на партията НДСВ така и на българската държава. Човекът просто не си ставаше за тази цел,защото беше неподготвен за това.Голямото отмъщение на Сакскобурготски към България е сегашното и управление-недоразумението ГЕРБ,където бивши слуги на БКП и прости хорица , днес се изживяват като министър председатели и други велможи.Надеждата е българинът най-после да е поумнял !

Умник Гюро

2019.03.15 | 00:46

12

Българските евреи са били спасени от Цар Борис, Богдан Филов - премиер, Александър Пешев и българските парламентаристи... Както и с помощта на българската Православна църква. Шумкарите-терористи и техните диверсионни партизански отряди не са правили нищо друго освен да избиват невинни хора и да ограбват селските мандри.

2019.03.14 | 15:19

11

Като съюзници на Германия евреите са били гонени и преследвани и всичко е мит че Борис ги е спасил .

2019.03.13 | 16:34

7

Пълни глупости че баща му е спасявал евреите . Най - голяма заслуга са имали комунистите колкото и да не му харесва на някого как са ги криели и изпращали в партизански отряди .

2019.03.13 | 22:38

10

Един от митовете за комунистите....Възможно е и да си ги пращали при шумкарите,далеч не всички,но още няколко терориста....А Димитър Пешев ,спасителя, е убит точно от комунистите за да няма свидетели за истинските спасители...Така и "Янко" преводача на говеда от баир на баир,стана Тодор Правешки....

2019.03.13 | 16:47

9

Във властта може да битуват късопаметни и промити мозъци но сред нас народа НЕ .Как дойде и ни излъга че ще оправяш България за 800 дни , а в съшност целта ти беше имотите ти

2019.03.13 | 16:36

8

Гюро чети повече бе глупак и не изопачавай истината !!!

Умник Гюро

2019.03.13 | 15:53

6

Изключителната роля на цар Борис за спасяването на българските евреи е факт, който не трябва да се забравя. Нещо повече, волята на царя е изпълнена от българското правителство тогава, начело с професор Богдан Филов. Това също е факт, който самите евреи не искат да се споменава. Напротив, те насаждат митове, че професор Б. Филов бил фашист, което абсолютно не е вярно. Финално, Симеон Сакскобурготски е низка личност, продал ордените на дядо си и се принизил до гражданската позиция на Министър-председател - такова унижение никой друг монарх не е правил.

2019.03.13 | 15:46

5

Симеон е отвратителна личност. Безкраен позор за паметта на баща му.
Но подминаването на името на цар Борис е чисто безобразие. България отново се комунизира. Тежко й.

Помнещ

2019.03.13 | 15:35

4

Баща му, Бог да го прости Цар Борис III, ако можеше да види какви ги сътвори симеон, като се коалира със синовете и внуците на комунистите унищожили България, щеше да се отрече от него.....

Мартин

2019.03.13 | 15:19

3

Стига се е появявал Симеон.
Омръзна ми вече с "неговите" имоти.
Той само затова се върна в България-
да прибере каквото може.
Много е жалък!

Добави коментар

Водещи новини