Депутатите регламентираха случаите на поставяне на преместваеми обекти

  • 13 март 2019 09:56

  • 344
  • 0
Депутатите регламентираха случаите на поставяне на преместваеми обекти
©

Парламентът регламентира случаите на поставяне на преместваеми обекти. Текстът бе заложен в Закона за устройство на територията и бе приет на второ четене от депутатите.

В подкрепа на текста гласуваха 96 народни представители, „против“ – 17 и „въздържали се“ – 3, с което той бе приет.

С новите разпоредби върху поземлени имоти могат да се поставят преместваеми увеселителни обекти, преместваеми обекти за административни, търговски и други обслужващи дейности, както и такива за временно обитаване при бедствия. За увеселителните и за административни и търговски обслужващи дейности депутатите разпоредиха да се издава разрешение за поставяне въз основа на схема и проектна документация, одобрени от главния архитект на общината.

Схемата за поставяне определя пространственото разположение, вида, типа, размерите и предназначението на обекта. В зависимост от вида и предназначението на обекта се представя индивидуален проект, който съдържа архитектурно-художествена и инженерно-техническа част, или типов проект, придружен с декларация за характеристиките на обекта, издадена от производителя въз основа на протоколи от изпитване или изчисления или сертификат за система за управление на качеството или на документи, удостоверяващи съответствие с техническите изисквания на нормативните актове. Условията и редът за издаване на разрешението за поставяне на обектите, за одобряване и за изискванията към схемата и проектната документация се определят с наредба на общинския съвет.

Поставянето на преместваеми обекти в урегулираните поземлени имоти се разрешава само ако не се надвишават установените в подобрения устройствен план показатели. В паркове и градини поставянето на преместваеми обекти се извършва по ред, определен с наредба. Максималните размери, конструктивното решение и архитектурно-художественото оформление на преместваемите обекти, както и на обектите, които се разполагат в поземлени имоти за времето на провеждане на обществени мероприятия – културни фестивали, спортни и атракционни прояви, благотворителни и рекламни кампании и други, също се определят с наредба.

От ДПС предложиха да отпадне целия текст, но предложението им бе отхвърлено.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
344 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини