Бивш социален министър за скандала в НОИ-Силистра: Системата е пробита отвътре

  • 12 март 2019 16:35

  • 1467
  • 0
Бивш социален министър за скандала в НОИ-Силистра: Системата е пробита отвътре
© Novini.bg

НОИ е една от институциите, която трябва да има висока степен на доверие в обществото. Нормално е когато тази институция е създала правилата и гражданите да очакват коректност. Това, което се е случило в НОИ-Силистра е много тревожно. Системата е пробита отвътре. Самият факт, че нещо се е случило там е достатъчно обезпокоително. Това заяви бившият социален министър Иван Нейков относно скандала с източването на пенсиите в НОИ-Силистра в предаването "Плюс-минус" по Нова телевизия.

"Постигнал се е такъв затворен кръг на интереси, че няма как някой да проговори. Скандалът е такова разочарование за хората, които са работили толкова години за една пенсия. А как се чувстват хилядите миньори, които са загубили здравето и живота си в мините", попита още той.

"Моделът на регистъра е такъв, че  всеки месец всяка осигуровка и работодател се появяват там. Регистърът е направен така, че ако ти си работил като миньор там се появява досието ти за дадените години стаж по месеци. Това всеки един служител може да го провери, въпреки, че някой им носи даден документ. Електронният регистър на НОИ не може да бъде излъган, освен, ако всеки един от служителите не лъже", допълни бившият социален министър. 

"Има няколко групи с интереси - хората, които получават недължима пенсия - те дължат връщането на тези пари, тази, които създават фалшивите документи и чиновниците, които са позволили да преминат фалшивите документи", завърши Иван Нейков. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1467 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини