Представители на ръководството на ПП АБВ се срещнаха с посланика на Йемен в България

  • 12 март 2019 14:50

  • 284
  • 2
Представители на ръководството на ПП АБВ се срещнаха с посланика на Йемен в България
© ПП АБВ

Председателят на ПП АБВ Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в и доц. Георги Кючуков, съветник по въпросите на международните отношения в партията, се срещнаха с посланика на Йемен в София Н. Пр. Абдулразак Ал-Амрани. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. Срещата беше организирана с помощта на Анастас Терзобалиев, съветник по отношенията с арабските страни.

Н. Пр. Ал-Амрани посочи, че в Йемен най-голямата катастрофа, след Арабската пролет, е войната. Тя е взела над 12 000 жертви, а пострадалите са 45 000, хуманитарната криза се задълбочава, над 500 000 деца под 5-годишна възраст гладуват.

В резултат на войната парламентът не работи, едно от двете основни пристанища Худейда е под контрола на бунтовниците, което спъва доставките на хуманитарна помощ. Хусите (йеменските бунтовници) контролират 70% от населението и от две години възпрепятстват заплатите на администрацията на легитимната власт.

"Те отвличат деца и ги обучават за войници. Войната не е на религиозна основа", обясни Н. Пр. Ал-Амрани, който коментира, че споразумението с ООН за разоръжаване на нелегитимните групировки не се изпълнява и, че хусите трябва да предадат оръжието така, както сочи документът.

Водените преговори не дават резултат, защото хусите се дистанцират от международното право. Н. Пр. изрази смущение, че не се изпълняват резолюциите на ООН и няма категорични действия от Международната общност. 

Посланик Ал-Амрани отбеляза, че АБВ е първата партия в България, която се интересува от ситуацията в Йемен и разчита на Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в, като политик, да съдейства за дискусия по проблема за кризата в арабската държава.

Петков изрази готовност за съдействие и за среща между посланика и представители на Българския червен кръст. Доц. Георги Кючуков отправи покана към посланик Ал-Амрани за визита във Варна, която той прие с благодарност.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
284 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ъъъ

2019.03.12 | 16:02

2

За какво го показвате тоя барабар с цялата гоцева сбирщина??Търси пари за изборите и да се закачи за нещо глад има,а гоце от хотелите не дава

Умник Гюро

2019.03.12 | 15:50

1

Браво, Румба, точно дружбата с Йемен ще помогне на България да върже и да цъфне! И довечера да не забравиш да полееш плевенските фонтани.

Добави коментар

Водещи новини