Теменужка Петкова: Имаме добра възможност да реализираме проекта за АЕЦ "Белене"

  • 12 март 2019 09:03

  • 531
  • 3
Теменужка Петкова: Имаме добра възможност да реализираме проекта за АЕЦ "Белене"
©

Имаме добра възможност да реализираме проекта за АЕЦ "Белене". Това каза министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по в ефира на БТВ.

„НС определи определени параметри. Правителството е длъжно да се съобрази с тях. Наред с това вече има и интерес от инвеститори. Горещо се надявам процедурата да приключи с успех, защото такъв един проект е важен както за България, така и за целия регион“, каза Петкова.

Тя изрази надежда всички компании, които са заявили интерес и на които страната ще изпрати покана със стартиране на процедура за търсене на стратегически инвеститор да потвърдят своя интерес и в рамките на 90 дни след публикуването ѝ да направят заявление за интерес.

Според нея фактът, че до този момент има заявен интерес и са водени разговори с най-голямата китайска ядрена компания, с General Electric и с корейската хидро-атомна корпорация, показват, че има интерес към реализацията на този проект.

„Процедурата е достатъчно гъвкава, така че тя ще създаде възможност за водене на преговори с потенциалните стратегически инвеститори, с потенциалните миноритарни инвеститори или с потенциалните желаещи да закупят електрическа енергия на база на дългосрочни договори, така че се надявам в хода на преговорите в следващите 12 месеца да има един добър резултат“, заяви още Петкова.

Тя уточни, че срокът е индикативен. „Той започва да тече от датата на публикуване на поканата в официален вестник на ЕС. След публикуване на поканата в Европейския вестник започва да тече първо срока 90-дневния за подаване на заявления и по принцип този индикативен срок, който сме определили в рамките на 12 месеца“, допълни още министърът не енергетика. Петкова обясни, че блокиращата квота е едно от условията, които защитават в голяма степен националния интерес.

„Ние ще имаме възможност да участваме в целия процес както по изграждане, експлоатация и съответно извеждане от експлоатация на ядреното съоръжения“, допълни министърът. Тя уточни, че не е задължително тя да бъде съответно 34%, а може да бъде и по-малък процент.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
531 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
стефан

2019.03.12 | 10:52

3

Вие Теменушке, нищо няма да построите в нещастната ни страна защото мислите ви са като на ЕДНОДНЕВКИ!Толкова много се страхувате от Вашингтон и Брюксел, че въобще не можете да РАЗСЪЖДАВАТЕ. Постоянно чакате инструкции какво да правите.Би трябвало да се срамувате от това , но явно нямате срам!

2019.03.12 | 09:59

2

grobarski kokluk vie nali realizirahte gazoviat hab ta sega vi ostana samo centralata smeshnici

Умник Гюро

2019.03.12 | 09:51

1

Кой накара ГЕРБ да сменят позицията си за АЕЦ Белене? Май че се готви поредната многомилиардна кражба от парите на българския народ. Цял свят се ориентира към природни, безопасни източници на енергия. Но българското правителство е готово да лиже задника на руската империя на злото и се продава за 30 петро-рубли. Анатема.

Добави коментар

Водещи новини