Радев откри Словенско-български бизнес форум в Любляна

  • 11 март 2019 19:00

  • 497
  • 6
Радев откри Словенско-български бизнес форум в Любляна
© Прессекретариат на държавния глава

И България, и Словения работят за съхраняването на кохезионната политика като фактор за растеж и икономическо и социално сближаване в ЕС, но получаваните днес средства трябва да бъдат използвани преди всичко за създаването на устойчиви икономически модели, които да не доведат до срив след преустановяването на европейските фондове за страните от Източна Европа. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който откри в Любляна заедно със своя колега Борут Пахор Словенско-български бизнес форум, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Във форума участваха над 120 български и словенски компании в областта на информационните технологии, иновациите, енергетиката, строителството, земеделието и производството на храни, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев и заместник-изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Яна Топалова.

България може да се поучи от Словения как се постига реална икономическа и социална конвергенция в ЕС, подчерта президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Независимо, че населението на Словения е малко над 2 млн. души и вътрешният пазар е силно ограничен, експортноориентираната словенска икономика разчита на износ с висока добавена стойност и успява да създаде висок стандарт на живот за словенските граждани.

Двамата президенти отбелязаха тенденцията на увеличаване на двустранния стокообмен и на туризма през последните години, но подчертаха че достигнатите 400 млн. евро не отговарят на възможностите на България и Словения.

Откриването на посолство на Словения в България през 2018 г., както и на пряка въздушна линия между София и Любляна през март м.г. имат своя принос както за насърчаването на контактите между бизнеса, така и на туризма, беше позицията на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и Борут Пахор. Двамата държавни глави бяха единодушни, че засилването на връзките между бизнеса, взаимните инвестиции и създаването на смесени предприятия и износ на трети пазари, е следващата логична стъпка за увеличаване на двустранния икономически обмен.

Президентът Борут Пахор поздрави представителите на българския бизнес и ги покани да участват и на икономическия форум, който ще съпътства предстоящата среща на високо равнище в рамките на регионалната инициатива "Три морета", на която Словения ще бъде домакин. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
497 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Наблюдател

2019.03.12 | 23:51

6

Най-после имаме президент, който върна самочувствието на измъчената ни държавица!

Умник Гюро

2019.03.12 | 01:16

5

Бодигардът Деси си опресни словенския език. А Фатмак Радев ръси поредните тъпотии.

2019.03.11 | 20:28

4

Продавам 2016г mazda 6 2.5л 4 цил 62хил кил. нов внос $17 500

Уча се !

2019.03.11 | 19:33

2

Кога Радев демагогства ?

Когато застава на страната на простолюдието и обяснява как бързо трябва да ни се подобри живота, или когато се прави, че помага на бизнеса ?

Кога....?

2019.03.11 | 19:54

3

РАДЕВ Е ПРОСТОЛЮДИЕТО. 99% ОТ БЪЛГАРИТЕ СА ПО-ОБРАЗОВАНИ ОТ НЕГО.

по болшевишки

2019.03.11 | 19:19

1

........................

Добави коментар

Водещи новини