Цецка Цачева взе участие в заседанието на Съвета на ЕС „Правосъдие и вътрешни работи”

  • 08 март 2019 14:05

  • 137
  • 1
Цецка Цачева взе участие в заседанието на Съвета на ЕС „Правосъдие и вътрешни работи”
© Novini.bg (архив)

Министърът на правосъдието Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 взе участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз „Правосъдие и вътрешни работи”, част „Правосъдие“, което се проведе в Брюксел.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието. България подкрепи постигането на съгласие в рамките на Съвета по предложението за Директива относно установяването на хармонизирани правила за определянето на представител за целите на събирането на доказателства в наказателния процес. Досието беше приоритетно за Българското председателство. Министър Цачева посочи, че този механизъм ще създаде благоприятни условия за по-бързото и ефективно събиране на доказателства за целите на разследването, разкриването и предотвратяването на престъпни деяния.

Другата тема, която беше обсъдена на заседанието в част „Правосъдие“, е приемането в бъдеще на Решения на Съвета за предоставяне на мандат за преговори за споразумение между Европейския съюз и Съединените американски щати относно трансграничния достъп до електронни доказателства при съдебно сътрудничество по наказателноправни въпроси, както и за преговори по Втория допълнителен протокол към Конвенцията на Съвета на Европа за престъпления в кибернетичното пространство. В тази дискусия министър Цачева изрази подкрепата на България за общия европейски подход по отношение на сключването във възможно най-кратки срокове на споразумение със САЩ и за предоставянето на мандат на Комисията за участие в преговорите по проекта на Втория допълнителен протокол към Конвенцията на Съвета на Европа.

В рамките на работния обяд министрите на правосъдието обсъдиха и темата за „Използването на изкуствения интелект в съдебните системи“. Беше подчертано, че използването на новите технологии трябва да бъде съобразено с основните права на европейските граждани и да дава нужната защита на личните им данни.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
137 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
1

2019.03.08 | 14:21

1

Хубавица!

Добави коментар

Водещи новини