В НС ще разгледат на първо четене промените в Закона за вероизповеданията

  • 08 март 2019 07:21

  • 210
  • 0
В НС ще разгледат на първо четене промените в Закона за вероизповеданията
© Булфото (архив)

Парламентът ще разгледа на първо четене промените в Закона за вероизповеданията, внесени от ГЕРБ и ДПС. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание.

Предлага се регистрираните по закона вероизповедания да се освободят еднократно от плащане на неплатените към 31 декември 2018 г. публични вземания, с главниците, лихвите и разноските по тях. По данни на Министерството на финансите 8, 267 млн. лева са задълженията на шест регистрирани вероизповедания.

Предвидено е субсидията, отпускана по държания бюджет да се разпределя от Българската православна църква за източноправославното вероизповедание и от Главното мюфтийство за мюсюлманското. Според измененията държавната субсидия ще се предоставя и за българските православни църковни общини в чужбина. Досега субсидия се предоставяше само на задгранични епархии или митрополии в диоцеза и юрисдикцията на Българската православна църква.

Заложени са разпоредби, според които максималният размер на заплатата на свещенослужителите не бива да надвишава средната месечна заплата на наетите в икономическа дейност „Образование“. Досега заплатата не биваше да надвишава тази на педагогически специалист. За служителите на религиозни институции не е предвидена промяна и заплатата не бива да надвишава тази на наетите в обществения сектор. Изключение от тези изисквания правят ръководните органи на вероизповеданията.
Промените предвиждат още държавната субсидия да остане в размер на 10 лв. за самоопределило се лице към вероизповеданията с над 1% от преброените лица в страната. За останалите вероизповедания се запазва правилото субсидията да не бъде по-малка от 15 млн. лева.

Депутатите ще гласуват и процедурни правила за условията и реда за предлагането на кандидат за подуправител - ръководител на управление „Банков надзор“ на Българската народна банка. Изборът на нов подуправител се налага, след като миналата седмица Димитър Костов подаде оставка.

В 11.00 ч. ще започне и петъчният парламентарен контрол. В него участие ще вземат четирима министри от кабинета „Борисов“ 3. На депутатски питания ще отговарят министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе, на образованието Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009, на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва и на младежта и спорта Красен КралевКрасен Кралев Красен Кралев е министър на младежта и спорта. Роден е на 2 януари 1967 година във.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
210 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини