НФСБ откриха изложба в Народното събрание за спасяването на българските евреи

  • 07 март 2019 14:27

  • 308
  • 1
НФСБ откриха изложба в Народното събрание за спасяването на българските евреи
© НФСБ

"С изложба като тази трябва да прекратим опитите за омаловажаване приноса на българската държава – Царство България тогава, на българската общественост и народ в това уникално по рода си дело. Това каза лидерът на НФСБ и съпредседател на „Обединени патриоти“ Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16, съобщиха от пресцентъра на НФСБ.

Лидерът на НФСБ и съпредседател на Коалиция „Обединени патриоти“ Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 откри във фоайето на Народното събрание днес документална изложба „1943: Преследване и защита – съдбата на българските евреи“. Изложбата е по повод годишнината от отбелязването на спасяването на българските евреи.

Заедно с експозицията бе представена и книгата „Краят увенчава делото“ – сборник с материали от международната научна конференция „Спасяването на българските евреи – събития и личности“, провела се във Великотърновския университет на 15 и 16 юни 2018 година. Заедно с Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 на откриването на изложбата в Народното събрание бяха и авторите, участвали в научната конференция, сред които проф. Пламен Павлов, арх. Елко Хазан и инж. Самуил Ардити. 

„За мен е чест да открия изложбата, организирана от депутатите от НФСБ, посветена на годишнината от спасяването на българските евреи. Тази дата се отбелязва всяка година. За съжаление, много често – рутинно. Днешната изложба има претенциите да отправи един по-различен поглед към фактите, към историята за спасяването на българските евреи“, заяви при откриването лидерът на НФСБ и съпредседател на „Обединени патриоти“ Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16

По думите му този по-различен поглед се дължи на обстойното изследване и работата на участниците в международната конференция. „С този поглед нашата цел е да прекратим опитите за омаловажаване на приноса на българската държава – Царство България тогава, на българската общественост, на българския народ в това уникално по рода си дело“, посочи Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16

Той припомни парадокса, „на който станахме свидетели и жертва през есента на 2017 година, когато говорителката на Външно министерство на Руската федерация Мария Захарова извърши откритието и оповести, че българските евреи са били спасени от съветската армия. 

„Премълчаване и изопачаване на фактите не трябва да допускаме. Приносът на видни исторически наши личности не трябва да бъде омаловажаван. Нямаше как българските евреи да бъдат спасени без съдействието – неафиширано, на висшата държавна власт в лицето на Цар Борис Трети, без съдействието на Патриарх Кирил, Екзарх Стефан, Димитър Пешев, Никола Мушанов, съюзите на офицерите, на художници, на лекари, адвокати.“, припомни Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
308 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Срам

2019.03.07 | 17:29

1

Срам и позор този точно да открива такава изложба!!!???

Добави коментар

Водещи новини