Първият посланик на България в Кралство Саудитска Арабия пристигна в Рияд

  • 06 март 2019 11:45

  • 665
  • 0
Първият посланик на България в Кралство Саудитска Арабия пристигна в Рияд
©

Новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Саудитска Арабия Димитър Абаджиев пристигна в Рияд.

Двете страни имат дипломатически отношения от 1995 г., но досега нямаше българско дипломатическо представителство в Рияд. Димитър Абаджиев е първият български посланик, който ще изпълнява задълженията си от саудитската столица. Очаква се следващата седмица посланик Абаджиев да връчи копия от акредитивните си писма в саудитското министерство на външните работи.

Намеренията на страната ни да открие посолство в Рияд бяха заявени от министър-председателя Бойко Борисов по време на посещението му в Саудитска Арабия през ноември 2017 г. През следващата година бе стартирана процедурата по откриване на посолството ни в Рияд, а Димитър Абаджиев, който представляваше страната ни в Словения, бе предложен за посланик в Саудитска Арабия през септември 2018 г. Последната среща между министър Екатерина Захариева и нейния саудитски колега Абел ал-Джубейр бе в началото на февруари в Брюксел.

Тогава българският вицепремиер даде положителна оценка за плановете за икономическа диверсификация на Саудитска Арабия. Екатерина Захариева отбеляза, че българските фирми са заинтересовани да участват в изпълнението на нови инженерни и строителни проекти в страната. Министърът допълни тогава, че откриването на посолството ни в Рияд ще допринесе значително за развитието на сътрудничеството в области от взаимен интерес. Година по-рано министър Ал-Джубейр гостува на Екатерина Захариева в София.

Двамата са се срещали още два пъти.

В рамките на засиления диалог между двете страни в България бяха осъществени редица посещения на представители на саудитски министерства и агенции - Министерството на околната среда, водите и селското стопанство, Саудитския фонд за публични инвестиции, Агенцията за инвестиции в селското стопанство и животновъдството. За първи път България взе участие в Международното изложение „Saudi Agro Food 2018” в Рияд през октомври 2018 г. Двете страни работят за създаването на смесена компания, която ще реализира проекти в производството на фуражи и износа на месо от България за Саудитска Арабия.

Последвайте канала на

Нора Виткова
665 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини