Данаил Кирилов: Изборите станаха като футбола - всички разбират

  • 06 март 2019 10:57

  • 312
  • 5
Данаил Кирилов: Изборите станаха като футбола - всички разбират
© parliament.bg

По традиция дебатите, свързани с Изборния кодекс, пораждат огромно напрежение и емоции, което не съм сигурен дали е полезно. Изборите станаха малко като футбола – всички разбират от изборния процес. Това по принцип е хубаво и е важно, защото в изборния процес са ангажирани над 800 000 българи като участници в секционни избирателни комисии, плюс българите, които са в районни избирателни комисии, Централната избирателна комисия, логистика, охрана на изборния процес. Това каза от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов по време на дебатите за президентското вето върху промените в Изборния кодекс.

Освен това всички ние имаме избирателни права и по един или друг начин вземаме решение дали да упражним тези права, както и кого да изберем. Настоящето вето е поредният повод да се върнем към дебата за Изборния кодекс. Това вето има някои особености – в последния абзац президентът казва "Нека да взема отношение по въпроса как са били приети поправките в Изборния кодекс". Не бил спазен срокът между 13 и 14 февруари, когато се твърди, че на среднощни заседания се провело второто четене и докладът не бил 24 часа преди това на разположение на народните представители. Ще възразя срещу опита за манипулация, че се нарушава Конституцията. По никакъв начин не е нарушена Конституцията. На 13 февруари 10 часа давах думата на опозицията - с какво наруших техните права? Да, наруших правилника, защото не го приложих стриктно и им давах да се изказват повече от 3 минути и да репликират повече от една минута. На 14 февруари дебатът беше 14 часа, защото отново опозицията имаше неограничаваната възможност да изобличава и да клейми, заяви Кирилов.

Не мисля, че президентът трябва да атакува изборните правила, още повече неправилно, добави той.

Спомнете си с каква страст ме обвиняваха колегите за квадратчето "Не подкрепям никого". И какво стана – квадратчето обясни един вот на около 400 000 българи, които действително не припознават нито един от участниците в конкретното политическо състезание. А и с това намаляха недействителните бюлетини, коментира Данаил Кирилов.

Той посочи, че в страни като Австрия, Белгия, Малта, Ирландия, и Словения прагът на преференциите е поне един мандат. По думите на Кирилов сходно е положението и в Холандия.

Не искам да бъда лош пророк, но след два или три избора ще се види какви са дефектите на машинното гласуване, къде изчезват флашките, посочи председателят на правната комисия.

От която и страна да се поставяме - на избраниците или на избиращите, имаме една задача – да работим за доверието към изборната система и правото. А ние правим точно обратното с хъс, който просто не можем да обясним, каза още Данаил Кирилов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
312 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2019.03.06 | 17:31

5

И що да не разбират? Изборите са като футбола - проста игра.

2019.03.06 | 11:47

4

До вчера общински съветник от БСП отговарящ за вода , канали , енергийно планиране , общинска собственост . Сега в ГЕРБ председател на правна комисия . Егати смотаната държава !!

2019.03.06 | 11:44

3

Олигофрена Кирилов !

2019.03.06 | 11:43

2

Ти пък най- много разбираш който никога не си стъпвал в съдебна зала а си председател на правна комисия . ХА ХА ХА

2019.03.06 | 11:26

1

ДА, ВСИЧКИ КОИТО ИМАТ ИЗБИРАТЕЛНИ ПРАВА РАЗБИРАТ ОТ ИЗБОРИ. АКО НЕ ТИ ХАРЕСВА РАЗКАРАЙ СЕ ОТ ПОЛИТИКАТА.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини