Майдел: Приехме мерки за борбата с терористичното съдържание онлайн

  • 05 март 2019 13:55

  • 220
  • 3
Майдел: Приехме мерки за борбата с терористичното съдържание онлайн
© ПП ГЕРБ

„Над 1200 пропагандни материала са били публикувани всеки месец от Ислямска държава, което е накарало над 50 хиляди души, сред които и 5 хиляди европейци да напуснат дома си и да се присъединят към терора. В Комисията по вътрешен пазар приехме становище, с което правим така че терористичното съдържание онлайн да става все по-трудно достъпно до пълното му изчезване.“, коментира българският евродепутат Ева Майдел непосредствено след гласуването в понеделник, 4 март 2019 г.

В становището си Работната комисия по вътрешен пазар и защита на потребителите, на която Ева Майдел е член и докладчик по досието за групата на ЕНП, посочва важността на трансграничното сътрудничество. „Уебсайтовете в повечето случаи са достъпни от всяка точка на ЕС. Независимо дали сте в България, Испания или в Холандия - можете да влезете в почти всеки уебсайт. Следователно е много лесно съдържание на испански например, в което се обяснява организацията на терористичен акт, да бъде в холандски сайт, където шансовете да бъде открито от органите на реда да са по-малки поради езиковата бариера. В Комисията по вътрешен пазар подсилихме възможността която и да е страна членка, в случая Испания, директно да се свърже с уебсайта и да поиска премахване на съдържанието, като едновременно с това информира холандските органи на реда“, поясни българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП).

Становището на Комисията по вътрешен пазар ще послужи на Комисията по гражданските свободи като основа за допълнителни разисквания, след което ще бъде одобрена окончателната позиция на Европейския парламент. „Според проучване на Евробарометър над 65% от хората смятат, че интернет не е безопасно пространство, а над 90% от анкетираните са на мнение, че премахването на нелегалното съдържание е важна задача. В Европарламента работим за оправдаването на тези очаквания на гражданите“, добави още Майдел.

Последвайте канала на

Десислава Станева
220 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
tsvetan lazarov spasov 7406087068

2019.03.05 | 14:09

1

bravo i shtom postaveni gerbadghiski terikatki pochnaha i ot terorizam da razbirat i da reshavat na dobur put evropeiski neshtasnici

Оле мале

2019.03.05 | 14:26

2

Тая е само за опиняне !

2019.03.05 | 18:29

3

Дрън , дрън !

Добави коментар

Водещи новини