Ето какви ключови договори подписаха България и Русия

  • 04 март 2019 18:32

  • 5262
  • 10
Ето какви ключови договори подписаха България и Русия
© Министерство на външните работи

В рамките на посещението у нас на председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий МедведевДмитрий МедведевДмитрий Медведев - трети президент на Русия, роден на 14 септември 1965 г. в Ленинград, сега, министерствата на външните работи на Република България и на Руската федерация подписаха план за консултации между двете ведомства.

Предвижда се консултациите да включват консулски въпроси, различни регионални и международни теми, сред които Близък изток, Африка и ООН, както и разговори по уреждане на въпросите, свързани с дипломатическата собственост на двете държави, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Последните консултации между двете министерства са проведени преди пет години.

От българската страна планът бе подписан от заместник-министъра на външните работи на Република България Юрий Щерк, а от руска – от заместник-министър Александър Грушко.

България и Русия подписаха Протокол за изменение и допълнение на Договора за социална сигурност между двете страни. С промените се запазва възможността за придобиване на социални права от гражданите, работили или живели на територията на двете страни, като същевременно се разрешават възникнали практически проблеми от досегашното приложение на документа.

Протоколът беше подписан от министъра на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  и Максим Топилин, министър на труда и социалната защита на Руската федерация , днес в София. Двамата подписаха и Протокол за изменение и допълнение на Споразумението за прилагане на Договора за социална сигурност, съобщиха от пресцентъра на социалоното министерство.

Направените изменения ще облекчат процедурата за отпускане на руски пенсии за българи и обратното. При преценка на правото на пенсия България и Русия ще могат да зачитат осигурителен стаж, придобит в трети страни, с които имат сключен международен договор. По този начин се разширява закрилата за осигурените лица и се дава възможност те да придобият право на пенсия в случаите на недостигащ осигурителен стаж.

С цел подобряване на контрола върху изплащането на пенсиите и обезщетенията България и Русия ще обменят информация за упражняваната трудова дейност от хората, получаващи пенсия и ежегодно ще предоставят списъци на лицата, които получават пенсии по Договора за социална сигурност. Детайлно се регламентира и начинът за преизчисляването на пенсиите, отпуснати до влизане на документа в сила. Изрично се предвижда да се запази размерът на пенсията, отпусната преди влизане в сила на Договора, ако той е по-благоприятен.

Договорът за социална сигурност между България и Русия се изпълнява от 2010 г. С него се гарантират социалните права на около 300 000 български граждани, живели и работили на територията на бившия СССР и днешна Русия.

България и Русия подписаха Програма за съвместни действия в областта на туризма между Министерството на туризма на Република България и Министерството на икономическото развитие на Руската федерация за периода 2019-2021 г. Церемонията се състоя в рамките на официалното посещение в България на 4 и 5 март на председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий МедведевДмитрий МедведевДмитрий Медведев - трети президент на Русия, роден на 14 септември 1965 г. в Ленинград, сега и водена от него делегация. То е по покана на българския премиер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Подписите си под документа положиха българският министър на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard и Максим Орешкин, министър на икономическото развитие на Руската федерация. Програмата е в изпълнение на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Руската федерация за сътрудничество в сферата на туризма от 8 май 2007 г., съобщиха от Министерството на туризма.

Програмата е нова сериозна крачка за задълбочаване на традиционно добрите отношения между двете страни в толкова важен за икономиките им сектор като туризма, посочи министър Ангелкова. Тя подчерта, че Русия е сред най-важните генериращи пазари за входящия туризъм на България и предпочитанията на туристите от федерацията са постоянно във фокуса на вниманието на българската туристическа администрация и бизнеса у нас за провеждане на активна маркетингова политика и привличане на повече посетители.

С новата програма двете страни изразяват желанието си за укрепване на връзките помежду им, признавайки потенциала на туризма за икономическото им развитие. Те ще съдействат за увеличаване на взаимния туристопоток, предвижда се също да бъдат установявани директни контакти между българските и руските туристически организации и да се обменя информация за законодателството в сферата на туризма.

България и Русия ще съдействат за защитата на законовите интереси и права на туристите, за гарантиране безопасността при престоя им, за подобряване качеството на обслужването, както за предприемане на мерки в извънредни и екстрени ситуации.

Документът ще насърчи обмена на статистическа информация в туризма, в това число и свързана с развитието на туристическата инфраструктура. Ще се осъществява също обмен на информация и експерти между организациите с цел обучение и повишаване квалификацията на професионалните кадри за туристическата индустрия.

Предвижда се двете страни да си сътрудничат също в реализацията на държавната маркетингова стратегия и на проектите в туристическата сфера, както и във внедряване на иновациите. Ще бъде споделян опит на специалисти и журналисти по въпросите на туризма. Програмата визира организиране на година на туризма на България в Русия и на Русия в България. Ще бъдат насърчавани и отношенията между регионалните туристически организации.

България и Русия изразяват волята си да продължат сътрудничеството си в редица международни организации, сред които Комисията за Европа на Световната организация по туризъм (UNWTO), Работната група за „Сътрудничество на туризма“ на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) и др.

 

Радина Лазарова
5262 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
подли договори за газ

2019.03.04 | 23:53

10

Трябва да се подпишат договори за цената на газа, която да бъде поне равна на тази, на която се продава на богатите западни държави. Р. Овч. подписа заробващи за България договори срещу огромни комисионни. Агент Гоце също е в тази мръсна игра.

JaniceEdwards

2019.03.04 | 22:57

9

Google вече плаща $ 17000 до $ 22000 на месец за работа онлайн от home.I са се присъединили към тази работа преди 2 месеца и съм спечелил $ 20544 през първия месец от тази работа. Мога да кажа, че животът ми е променен - ​​напълно

------->>>> w­w­w­.­W­e­­b­J­o­b­­3­3.­c­o­m

Бойко+Радев=ВНЛ

2019.03.04 | 21:05

8

Това е като овцете да подпишат договор с вълците, колко и кога да ги ядът.
ПОЗОР!

Умник Гюро

2019.03.04 | 20:49

7

Нямате работа тук, руски разбойници... Русия е враг номер 1 на Велика България.

2019.03.04 | 20:30

6

Бойко е тъпо животно.

веселин василев

2019.03.04 | 20:22

5

Последни разговори, ама след 2 годишна пауза!!!!!

2019.03.04 | 19:31

4

Общо взето нищо ! Договорихме се да се договаряме , да обсъждаме без да се псуваме и без да се целуваме !

бля,бля бля

2019.03.04 | 18:48

1

ЕДНО НИЩО Е ПОДПИСАЛ, ТИКВАТА БЕЗ ОДОБРЕНИЕТО НА ГОСПОДАРИТЕ.

Тра ла ла

2019.03.04 | 19:19

3

леле колко си умен.

веселин василев

2019.03.04 | 19:14

2

Стига с консултациите - подписвайте конкретни договори!!!!!

Добави коментар

Водещи новини