Председателят на АБВ-Младежи участва в Международна конференция „Мирното съвместно съществуване в условията на многополюсния свят“

  • 04 март 2019 14:45

  • 385
  • 1
Председателят на АБВ-Младежи участва в Международна конференция „Мирното съвместно съществуване в условията на многополюсния свят“
© АБВ

По покана на Россотрудничество в България, председателят на АБВ-Младежи Пламена Заячка взе участие в международна конференция „Мирното съвместно съществуване в условията на многополюсния свят", посветена на 74 години от Ялтенската конференция в двореца Ливадия, Крим. Това съобщиха от пресцентъра на АБВ.

Събитието се организира от Министерството на външните работи на Русия, Дипломатическата академия в Москва, съюз "Наследници на победата" и Фонд "Устойчиво развитие за България", в него се включиха 16 държави.

Заячка беше пряко включена от Руския културно-информационен център в София. Тя говори за ролята на младите в международните отношения и обяви стартирането на Движение за мир, което АБВ-Младежи инициира.

„Един от основните въпроси на Ялтенската конференция е възстановяването на пометената от войната Европа. За съжаление, светът не си е взел поука. От края на Втората световна война, до днес, в света има повече от 60 военни конфликта и над 100 държави, които участват в тях. Повече от 30 години от края на Студената война, ние младото поколение слушахме, гледахме, чакахме правителства и международни организации да вземат мерки за съхраняване на мира, но войните продължават, а мирът липсва от публичното пространство. Спомените за Югославия, Ирак, Либия, Арабската пролет са пресни. Неспособността на международната общност да вземе ефективни мерки и управлява конфликти е очевидна, както и ерозията на международната договорно-правна база. Ние считаме, че времето на неутралитет е минало и трябва да започнат радикални действия. Затова стартираме на 7-ми март във Варна Движение за мир. В него се включват лекари, представители на академичните среди и общественици.  Ще търсим подкрепата на родолюбиви граждани, организации, партии. Тъй като тези въпроси не касаят само България, а са от значение за Европа и света, ще разширим движението от национално, към балканско, европейско и световно Движение за мир".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
385 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Уточнение

2019.03.04 | 14:39

1

Първият в ляво на снимката, нали?

Добави коментар

Водещи новини