Мая Манолова се срещна с българи зад граница, настояват за право на глас на евроизборите

  • 01 март 2019 16:02

  • 604
  • 3
Мая Манолова се срещна с българи зад граница, настояват за право на глас на евроизборите
© пресцентъра на Омбудсмана

Омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на се срещна с представители на Милениум Клуб България, в който членуват млади българи, родени след 1 януари 1981 г., учили или все още учещи в чужбина. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана. 

Те връчиха на обществения защитник отворено писмо, в което настояват сънародниците ни във Великобритания да могат да гласуват на предстоящите евроизбори, а също и да бъдат обсъдени промени, които да осигурят повече възможности за гласуване на българите зад граница.

„Всяка година, в която има избори в България, българите в чужбина се превръщат в политически заложници, които трябва да отстояват и да се борят за едно право, което би следвало да бъде изконно в демократичното общество – правото си на глас”, пишат от Милениум клуб в писмото, изпратено също до премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на

Омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на се ангажира да информира за писмото с исканията на Милениум клуб председателя на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на, както и да предложи на народните представители при предстоящото „отваряне“ на Изборния кодекс да бъдат обсъдени промени, които да осигурят възможности за гласуване на българските граждани във Великобритания. 

На срещата омбудсманът припомни, че през тази седмица в институцията се проведе форум с участие на българи, живеещи в чужбина, след който бяха внесени, по тяхно искане, промени в Изборния кодекс, отнасящи си до гласуването на българи зад граница. 

Освен това общественият посредник се ангажира още да изпрати препоръки и да поиска изрична среща с Държавната агенция „Електронно управление“ и с бъдещата ЦИК за осигуряване на поетапното въвеждане на електронно дистанционно гласуване чрез разработване на пилотна система с конкретни срокове и стъпки и провеждане на експерименти на реални избори още през 2019 година. 

 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
604 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Българофил

2019.03.01 | 18:09

3

Кой го е еня какво става в България,след като е зарязал всичко и е отишъл в чужбина??И от дистанцията на която е, плюе по родината си?Това гласуване обслужва само политически интереси и най-вече тези на ДПС!Закона трябва да е като гръцкия!Гласуваш само в България!Ако е нужно-държавата ще те превози до България,както правят гърците!Иначе-все ще си чешем езиците по избори ...и някои ще трупат девиденти..не за полза Роду!

ДЖАМБАЗКИ

2019.03.01 | 17:01

2

ТЕ МОЖЕ И ДА ИСКАТ ПРАВО НА ГЛАС НО БОИКО ЩОМ КАЗВА НЕ ЗНАЧИ Е НЕ ЩОМ НЕ ГЛАСУВАТ ПРАВИЛНО ТОВА ГИ ЧАКА АКО ТРЯБВА И ГРАЖДАНСКА ВОИНА ЩЕ ИМА НО ВЛАСТА СИ Е БОИКОВА И ШАИКА ДО КАТО ИМА ПОСЛУШКОВЦИ И МАНГОВЦИ

Българофил

2019.03.01 | 16:40

1

Кой ИДИОТ отнема правото на българите живеещи в Европа на европейските избори за Парламент??? КОЙ??? Това само българско безмозъчно същество може да го сътвори!!!
Червената Пчеличка МАЯ прави точки с нищо правене!!! Забрана на БСП като правоприемник на престъпната БКП и вън от Парламента и живота ни!!!

Добави коментар

Водещи новини