България зае челно място в индекс на Световната банка за правата на жените

  • 01 март 2019 15:10

  • 1339
  • 1
България зае челно място в индекс на Световната банка за правата на жените
©

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на сподели личен и политически опит по време на представяне на нов индекс от Световната банка за положението на жените в обществения живот. Индексът „Жени, бизнес и законодателство“ бе представен от временно изпълняващия длъжността президент на Групата на Световната банка Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование. Той измерва правата на жените на пазара на труда – от започване на работа до получаване на пенсия. В него България с 93,75 от сто възможни точки е сред челните 30 от общо 187 оценени страни.

„Горда съм, че България е на челните места в този индекс – каза Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на по време на дискусията. „Като юрист, жена и политик вярвам обаче, че е много по-важно да се променят не само законите, но мисленето и манталитета спрямо жените.“ Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на припомни, че е третата жена начело на българската дипломация за последните 27 години и сподели, че българският пример е не само добър, но и рядък.

„От 193 държави членки на ООН едва 28 имат жена за външен министър, а когато аз бях избрана, в Европейския съюз бяха само две – Швеция и България“, каза тя. Като друг добър политически пример от България Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на посочи факта, че и трите еврокомисари на страната ни до момента са жени.

„Освен това омбудсманът, председателят на Народното събрание, двама вицепремиери и общо шестима министри са жени“, допълни тя. Говорейки за личния пример в професионалното си поле, министър Захариева посочи, че при номинациите на посланици се стреми към равнопоставеност в половете. По отношение на жените в обществения живот външният ни министър изрази гордост, че България е на първо място по присъствие на жени в науката. „У нас 54% от учените са жени, а това е област, която традиционно се смята за запазена мъжка територия“, каза тя. Министърът посочи, че България е първа в ЕС по брой на студентки в ИТ-сектора с 33% и по брой на жени инженери в сектора – 27 процента. „Горда съм, че регионът, от който идвам и в който живея – Централна и Източна Европа, е пример за това, че е напълно нормално жени да са ръководители, политици, управители на банки, създатели и собственици на успешен бизнес“, заяви министър Захариева. Тя бе първият панелист в дискусията. В нея се включиха още омбудсманът на Република България Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на, главният изпълнителен директор на „Сименс“ България Боряна Манолова, Румяна Тренчева - генерален директор общ бизнес и партньорска мрежа за Централна и Източна Европа в САП и Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование.

При представяне на индекса Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование посочи, че светът губи годишно 163 трилиона щатски долара от това, че жените не участват пълноценно в обществения и трудовия живот. Затова е важно да се знаят същинските измерения на въпроса за равнопоставеността на жените в обществото, посочи Георгиева. Министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва, който също се включи в дискусията, посочи, че резултатът на България в индекса изпреварва средния за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, известна като Клуба на богатите.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1339 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гага

2019.03.02 | 00:56

1

Нали от сутрин до вечер ни обясняват какъв балкански мачовски коптор с остарели патриархални разбирания сме? Жените ги мачкали ежедневно, а то се оказа че в западна Европа са в по-кофти положение спрямо мъжете, въпреки конвенциите и законите.

Добави коментар

Водещи новини