Екатерина Захариева: Важно е жената да се приема като равна 

  • 01 март 2019 13:05

  • 306
  • 1
Екатерина Захариева: Важно е жената да се приема като равна 
© Фейсбук

Важно е жената да се приема като равна и да не се налага да полага повече усилия, за да преодолява предразсъдъци, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на днес на форума "Жени, бизнес и законодателство 2019".

Тя изрази гордостта си, че България е на челните места на индекса на Световната банка, свързан с правата на жените, и отбеляза, че е важно да променим не само законите, но преди всичко мисленето и манталитета. 

Захариева отбеляза, че от 193 държави в ООН, само 28 от министрите на външните работи в световен мащаб са жени. 

Външният министър посочи, че нашият регион - Централна и Източна Европа, има какво да покаже на останалата част от света за това как се постига баланс. Захариева даде пример, че в България двама от вицепремиерите са жени.

Тя отбеляза, че, въпреки, че у нас няма изискване по закон, за парламентарните избори на партията, от която е избрана, листите са били балансирани и жените и мъжете са били 50 на 50.

Горда съм, че сме на първо място по жени в науката, и то в инженерни специалности, на първо място по студенти жени в ай ти сектора - 33 процента, на първо място по ай ти инженери жени - 27 процента, заяви още Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Това са все примери, които показват, че ние трябва не само да си говорим за това, но и да показваме и доброто, което сме направили, Централна и Източна Европа може да бъде добър пример, коментира тя. 

Омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на разказа, че през 1924 г. група чиновници и служители от различни министерства пишат официален документ до премиера, наречен "Изложение за нахлуването на жените в държавното учреждение", в който казват, че жената периодически боледува, че нашата жена е израснала като майка и домакиня и се оказва неподготвена да заеме достойното място на държавна служителка.

За близо 100 години ситуацията на работещите жени се е променила, но не се е променила достатъчно, за да се оцени капацитетът на работещата жена, коментира Манолова. Тя даде пример, че през 2016 г. средната работна заплата за мъжете е била 1054 лева, а за жените - 842 лв.

Над 42 процента от жените получават минимална пенсия от 200 лева, отбеляза още омбудсманът.

Манолова подчерта, че има и добри новини - присъствието на толкова много жени на високи позиции в политиката, в дипломацията, в бизнеса, в международни институции. Те, по думите й, стават пример за подражание и пречупване на стереотипите.

Омбудсманът обърна внимание и на темата за домашното насилие и посочи, че 2018 г. е била с отрицателен знак в това отношение. Повече от 24 жени бяха пребити и убити в своите семейства, а в началото на тази седмица пак бяхме свидетели на такъв случай, посочи Манолова. Тя постави и въпроса какво правят жените на високи позиции, които имат трибуна и лостове, срещу насилието над жени, за приемането на адекватно законодателство, строги санкции и поне още един кризисен център за жертвите на домашно насилие, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
306 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FuckEU

2019.03.01 | 14:58

1

А оФците като теб с кой са равни?

Добави коментар

Водещи новини