Министър Захариева прие за първи път у нас генералния секретар на Съюза за Средиземноморието

  • 25 февруари 2019 17:56

  • 315
  • 0
Министър Захариева прие за първи път у нас генералния секретар на Съюза за Средиземноморието
© МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на обсъди с генералния секретар на Съюза за Средиземноморието Насер Камел възможности за общи проекти с Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС), на която България в момента е ротационен председател, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

„Амбицията на българското председателство е да работи за превръщането на ЧИС в проектна организация“, заяви министър Захариева пред госта си. По покана на министър Захариева, това е първото посещение у нас на генерален секретар на организацията от създаването й през 2008 г.

Двамата събеседници обсъдиха възможността за сътрудничество в областта на почистването на Черно море от пластмасови отпадъци. Гостът отбеляза, че Съюзът за Средиземноморието има добра експертиза и желание да я сподели. Насер Камел допълни, че благодарение на стабилната политическа подкрепа Съюзът за Средиземноморието има опит в мобилизирането на национални, регионални и глобални фондове за свои проекти, предимно в областта на опазване на околната среда, образование и култура.

Насер Камел изрази благодарност към министър Захариева за поканата да посети България и за организираните му плодотворни срещи. По-рано през деня на разговори в Министерството на образованието и науката е била постигната договореност МОН да бъде домакин на събития на Съюза за Средиземноморието по въпросите на мобилността и образователната програма „Еразъм +“. В Министерството на околната среда и водите е била обсъдена възможността за общ проект между ЧИС и Съюза за Средиземноморието, с който именно по време на българското председателство на ЧИС да започне изпълнението на споразумение за сътрудничество между двете регионални организации.

Насер Камел беше впечатлен и от размаха на дейността и познанията на българския неправителствен сектор в сферата на правата на жените, подпомагането на младежта, миграцията, с чийто представители също разговаря.

България е член на Съюза за Средиземноморието от самото му създаване. Днес в организацията членуват всички 28 държави от ЕС, Лигата на арабските държави и 15 държави от Балканите, Северна Африка и Близкия изток, включително Израел.

„Интересът върху региона ни се завръща, а страната ви става все по-активен и важен член на Съюза за Средиземноморие“, сподели Насер Камел.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
315 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини