Зафир Зарков, ГЕРБ: Целта ни е да направим транспорта в столицата по-удобен

  • 20 февруари 2019 12:47

  • 226
  • 0
Зафир Зарков, ГЕРБ: Целта ни е да направим транспорта в столицата по-удобен
© ПП ГЕРБ

Модернизацията на градския транспорт в София е безпрецедентна, коментира в предаването Патарински LIVE по телевизия Канал 3, общинският съветник от ГЕРБ-София и заместник-председател на постоянната комисия по транспорт и туризъм в Столичен общински съвет Зафир Зарков, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Той добави, че през последните години целта е да се разгръща способността на транспорта да бъде по-удобен. Зарков подчерта, че един от най-важните проекти, които се реализират е свързан с метрото.

„То безспорно изменя облика на града, мобилността и качеството на живот. Това е много сериозен инфраструктурен проект, който не спираме да разгръщаме. В момента се изгражда третата линия на метрото, която ще гарантира транспортното обслужване за много квартали. Част от тях са „Горна баня“, „Овча купел“. Линията ще премине през булевард „България“ и ще достигне до квартал „Хаджи Димитър“. От 12 километра, които са в строителство, осем ще бъдат пуснати през тази година. С тази линия ще се получи връзка с жп линията за Перник. След пускането на третия лъч с метрото ще пътуват над 500 000 пътника, това от своя страна гарантира намаляване на вредните емисии“, каза Зафир Зарков. 

Той добави, че в момента се изгражда ново транспортно трасе, което ще бъде готово до няколко месеца. Маршрутът осигурява транспортна връзка на жителите на кварталите „Манастирски ливади", „Гоце Делчев", „Стрелбище", „Иван Вазов" и „Лозенец" с центъра и с трите лъча на метрото. 

„Инвестиции се правят и в столичния електротранспорт. Близо 90% от тролеите в София са подменени. Ние се стремим транспортът да бъде по-удобен и по-използван. Целта ни е до го превърнем в предпочитано средство за придвижване. Автобусите, които в момента използва столичния автотранспорт са малко над 450, около 400 от тях са с най-високите екологични стандарти. Те покриват изискванията за придвижване на хора с увреждания и майки с детски колички. В сектора инвестициите възлизат на около 400 млн. лева. Те са много сериозно перо от бюджета на София“, добави още общинският съветник от ПП ГЕРБ. 

Зафир Зарков бе категоричен, че София със своите мащаби е град, който няма как да се променя за ден или два, а трябва упорита работа година след година, за да може да се постигат тези резултати. Градът да бъде по-зелен, по-модерен, да има по-удобен транспорт.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
226 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини