Бареков призова Радев да наложи вето на промените в Изборния кодекс

  • 18 февруари 2019 20:27

  • 1315
  • 9
Бареков призова Радев да наложи вето на промените в Изборния кодекс
© Булфото (архив)

Евродепутатът Николай БарековНиколай Бареков Николай Тихомиров Бареков е роден на 16 октомври 1972 година в град Пловдив, България. Завършва официално призова президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на да наложи вето на направените изменения и допълнения на Изборния кодекс, които по думите му са посегателство върху демокрацията в България и престъпно отнемане на конституционно закрепени основни права на българските граждани.

Според него промените, направени по-малко от четири месеца преди произвеждането на избори за членове на Европейския парламент от Р България, е в разрез с препоръките на Венецианската комисия.

В сигнала до държавния глава Бареков определя и като абсолютно недопустимо да бъдат внасяни промени по същество между две четения на даден законопроект, тъй като по този начин не могат да бъдат осъществени адекватни дебати. Евродепутатът е категоричен, че направeните в последния момент промени обслужват единствено интересите на управляващите партии и погазват демократичното право на избор на гражданите. По думите му основателни опасения от налагане на абсолютна диктатура в изборния процес създава въведеният нов начин за вземане на решения в ЦИК, РИК, ОИК и СИК.

“Досега част от решенията се взимаха с мнозинство от две трети, а след реформата - с 50 + 1 от присъстващите, което означава, че ГЕРБ, подкрепена от коалиционен партньор, ще може да взима всякакви решения, независимо дали те са в разрез с демократичните принципи и/или действащата правна рамка”, подчертава Бареков.

Като неадекватна евродепутатът определя и извършената промяна по отношение на правораздаването при обжалване на решения на РИК и ОИК пред съда. “Вече такива жалби ще се гледат от административните съдилища като първа инстанция, а не както досега - пред Върховния административен съд, което създава възможност за влияние от страна на местната власт върху съдебния процес”, смята той.

Според него с поредното отлагане на пълното въвеждане във всички около 12 500 избирателни секции на машинно гласуване отново се лишава гражданинът на Р България от честен и прозрачен изборен процес. В документа Бареков изтъква още, че с въведения долен праг за броя гласове, които са нужни за разместване на листите за евродепутати, народни представители и общински съветници, де факто се премахва преференцията, с което законотворците са лишили българския избирател сам да определи за коя личност (за кой кандидат от съответната кандидатска листа) би искал гласът му да бъде разпределен.

Евродепутатът обяви и че ще сезира както Венецианската комисия и всички компетентни европейски институции, така и най-висшия орган на Алианса на европейския консерватори и реформисти /АКРЕ/, на който той самият е член, за готвени изборни манипулации у нас.

Припомняме, че Николай БарековНиколай Бареков Николай Тихомиров Бареков е роден на 16 октомври 1972 година в град Пловдив, България. Завършва е единственият политик, който е бил част от десетки европейски изборни мисии на четири континента.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1315 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2019.02.19 | 14:16

9

Лайното трябва да отива в канала, а не да се разхожда из обществото и да сее смрад и гадост !

Българин

2019.02.19 | 12:39

8

Този мушмурок ще си остане голям Смешник....Поне Английски да беше седнал да научи,место да дава съвети без да му ги искат....

Бачо Рачо

2019.02.19 | 04:47

7

Рекло чунче на кратунче !!!!!

2019.02.19 | 01:01

6

Бившия разпространител на порно в Пловдив пак се изцепи.

Уча се !

2019.02.18 | 21:58

3

Николай Бареков !

Един типичен пример, за продажен политик !

Добре си беше като водещ !

Защо му трябваше да се лакоми за слава и пари, та да си съсипе душицата и да я направи дяволска !?

2019.02.19 | 01:00

5

Никога не е късно човек да стане за резил.При него стана рано.

barekov

2019.02.18 | 21:36

2

Евала,Дюдюк... Той Радев теб чакаше да му кажеш!!!

2019.02.18 | 21:59

4

Той пък Радев, много работа върши, като налага вето !?

2019.02.18 | 20:50

1

Глупашко самочувствие.

Добави коментар

Водещи новини