ВМРО: Поредните цигански посегателства показват, че има спешна нужда от държавна концепция по проблема

  • 16 февруари 2019 10:32

  • 5477
  • 2
ВМРО: Поредните цигански посегателства показват, че има спешна нужда от държавна концепция по проблема
© Фейсбук

Случаите от последните дни на циганска престъпност срещу медици и обикновени хора в малките населени места са поредните примери, които показват, че има спешна нужда от концепция на държавата за справяне с проблема. Затова и ВМРО – Българско национално движение призовава заинтересованите и служебно ангажирани лица за действия в спешен порядък, пишат те в съобщение до медиите.

Вчера вечерта евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки написа в своята Фейсбук страница гневен текст по повод поредния случай на циганско нападение в покрайнините на град Враца. Отново нападнат човек, у дома си.

Джамбазки казва:

Отвратително. Гнусно. Нагло. Вчера във Фейсбук страницата си споменах за поредния епизод на циганската престъпност, при която циганин нападна медик в Нова Загора. Днес виждаме поредния епизод от наглата сага във филма „Циганският въпрос“.

Мерките, предложени преди повече от седмица от вицепремиера Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността, са широко дискутирани и от политиците, и в обществото.  Много граждани и организации писаха на Каракачанов с предложения за допълнения към т.нар. Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България.

Документът е предоставен и на ресорните министри. След като те внесат своите предложения, предстои Концепцията да бъде поставена за обсъждане и приемане от Министерския съвет.

За осъществяване на мерките, които са залегнали в стратегията, вицепремиерът Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността ще поиска законодателни промени - въвеждане на административни наказания „безвъзмезден труд в полза на обществото“ и „задържане под стража“ в структурите на МВР за извършени административни нарушения. Ще предложи на депутатите също да бъде разширен обхватът на неизбежната отбрана, както и създаването на доброволни отряди по места.

Като конкретни стъпки по превенция на престъпността в стратегията на ВМРО е записано:  
    •    Повишаване на контрола на изкупуването на метали и др. суровини с неизяснен произход.
    •    Проследяване на процесите на радикализация, вкл. религиозна, и други външни влияния, застрашаващи националната сигурност със специален фокус гетата.
    •    Мерки за преустановяване на саморазправата при инциденти, вкл. превантивни кампании за създаване на навици сред циганското (ромското) население да се търсят правоохранителните органи (полиция) при възникване на инциденти.
    •    Разграждане на клановите структури и намаляване на влиянието на главатарите им върху процесите в гетата – икономически, социални, криминални, политически и пр.
    •    Стриктно прилагане на действащите санкционните механизми по отношение на продажбите на деца, телефонните измами, джебчийските кражби, просията и други престъпения, вкл. механизмите за установяване на произхода на средствата за придобиване на големи недвижими имоти и друго имущество от лица, без декларирани доходи.
    •    Приобщаване на почтени и образовани лица от циганската (ромската) общност към дейността по опазване на обществения ред.
Ето защо държавата ни има спешна нужда от т.нар. Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България. Ние от ВМРО няма да спрем да настояваме за нея, защото тези престъпления, които станаха ежедневие трябва да спрат.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
5477 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Адаша

2019.02.16 | 12:22

1

Стига гръмки словоизявления, стига показност, стига piar акции- действия ни трябват, иначе забвение.

Гошко

2019.02.16 | 21:55

2

Стига приказки Джамбазки вкарайте закон разрешаващ във всяка къща оръжие за самоотбрана и ще се свърши с крадците изнасилвачите и всякаква престъпна сган.

Добави коментар

Водещи новини