Мая Манолова: Ще пусна конституционна жалба срещу Изборния кодекс

С екипа ми работим по конституционна жалба срещу Изборния кодекс. Няма как да остана безразлична към посегателството върху изборните права на българите. Това заяви омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на пред журналисти в Народното събрание. Думите ѝ са във връзка с промените в Изборния кодекс, приети късно снощи.

Тя посочи, че изчаква момента, в който тези текстове ще бъдат обнародвани.

„Ще пусна конституционна жалба. Това е 13-ата поправка в Изборния кодекс и всяка следваща отнема още и още права. Като започнем от отнемането на правото на избор на кметовете на малките населени места, посегателствата върху преференцията“, аргументира се Манолова.

По думите на омбудсмана с приетите промени се премахва съдебният контрол върху всички актове на избирателните комисии. „Достижение, което съществуваше в кодекса. Сега реално хората се лишават и от право на защита и от право на съдебен контрол върху актовете на ЦИК и на местните комисии. Подсъдността също се променя. Абсурдът решение на ЦИК да се обжалват в местни административни съдилища наистина е огромен. Нарушават се основни конституционни принципи“, заяви Манолова.

Тя подчерта, че в Изборния кодекс, изготвен под нейно ръководство, се е дало право на гражданите да гласуват преференциално. „Той даде възможност на гражданите да избират кметове на малки населени места и районни кметове. Той даде възможност на българите зад граница по един облекчен режим да образуват избирателни секции. Всички тези права вече са отнети на хората. По този кодекс всички актове на избирателните комисии се обжалваха. Имаше съдебен контрол от ВАС. Този кодекс за първи път създаде постоянна ЦИК, която сега виждаме как НС нарушава закона като отказва да замени със следваща, така както е написано в разпоредбите на кодекса“, заяви Манолова.

На въпрос дали би призовала президентът Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на да наложи вето върху Изборния кодекс, Манолова заяви: „Смятам, че президентската институция е достатъчно автономна сама да взима своите решения. Не се нуждае от моите призиви. Това, което ще направя, е да използвам собствените си правомощия в пълен обем. Едно от тях е да кажа какво е мнението на защитника на гражданите по недемократичните промените в кодекса. Казвам ясно – този кодекс, тези промени в кодекса отнемат права на българските граждани“, допълни Манолова.

 

Коментари

 1. 2019.02.16 | 13:39

  Мая Костинбродска Галева и Червените олигофрени искат машинно избиране с електронна машина, изобретена от Българин, защото знят с каква лекота хакерите от Кремъл ще направят изборния резултат като от времето на Тошо 99,9%!

 2. 2019.02.15 | 15:04

  Манолова ,вземи поведи тоз не народ ,а мърша заспала ,да скъса 30 годишни робски партийни окови на статуквото ,които станаха милионери ,милиардери на гърба на тоз изтрадал от векове БГ народ

  1. 2019.02.15 | 16:39

   И галеви да повика маечка!!За реда при воденето, позитанско произведение на спинозен задник!!

 3. 2019.02.15 | 14:14

  И това доживяхме-комунист,автор на изборния кодекс да се жалва срещу творението си променено и с участието на съпартийците си.....на тях това им е в кръвта...

 4. 2019.02.15 | 14:08

  Промяната да включи опита на Манолова от Котинбродската афера.

 5. 2019.02.15 | 13:25

  Костинброка,галеви как са??А ванко едно ?А митницата ??

 6. 2019.02.15 | 13:24

  Nikoj ne posjaga varchu pravata na balgarite,vie ste marzeliva i ne chetete KONSTITUCIJATA NA BALGARIA,prosta zena.

 7. 2019.02.15 | 13:22

  Преди избори променят кодекса за да отърват пандиза след като паднат от власт..

 8. 2019.02.15 | 12:12

  Акт на снемане демократичните права на гражданите е отмяната на преференциалният вот.Акт срещу демокрацията.

  1. 2019.02.15 | 13:19

   Иди се оплачи на Импекса БСП Оод !!И на корнелия като главен приватизатор на демокрацията

 9. 2019.02.15 | 13:04

  Боже,тази няма ли най-сетне да миряса,Боже !
  Ако е от критическата - тежко и горко на мъжете в България !
  Всичко ли друго оправи тази, няма ли други по-важни дела,та и с това ще се занимава!?
  Боже мили!

 10. 2019.02.15 | 13:02

  Мая, като омбусман се справяш добре но по някога преиграваш.

 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет