Емил Радев коментира скандала с венецуелските милиони

  • 14 февруари 2019 10:55

  • 565
  • 2
Емил Радев коментира скандала с венецуелските милиони
© Novini.bg

На дневен ред е въпросът за санкции от страна на ЕС спрямо Венецуела, заяви пред БНР евродепутатът Емил Радев.

„Ще съберем достатъчно информация. Мисля, че ако продължи по този начин, съвсем скоро ще има санкции от страна на ЕС. Не бива така да се източва държавната петролна компания във Венецуела и тези пари да бъдат откраднати от народа. Там има глад и народът се нуждае от помощи, 4 млн. души емигрираха в последните месеци“, каза той в предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“.

Радев коментира и скандала с преминалите през българска банка венецуелски милиони. Според него поведението на банката е недобросъвестно: „И адвокатът, и банката са имали задължение да уведомят звеното за финансово разузнаване. Българското звено за финансово разузнаване и българските разследващи органи винаги реагират много адекватно на тези сигнали. Виждаме сега за по-малко от 2 дни, че бяха застопорени парите, когато се получи сигнал от американска страна, и разследването започна“.

Евродепутатът подчерта, че регламентът, по който е постигнато съгласие с ЕК и Съвета през седмицата, дава възможност за по-голямо сътрудничество между разследващите органи и звената за финансово разузнаване, както и за по-лесно обменяне на информация вътре в ЕС между звената и сътрудничеството с трети държави.

Евродепутатът коментира и темата за киберсигурността. Той изброи предприетите мерки от страна на ЕС в тази насока. По думите му те са в помощ на държавите-членки, както и на малките и средни предприятия: „Над 70% от малките и средни предприятия заявяват, че ако бъдат подложени на кибератаки, те не знаят какво да правят. Много от тях са били жертва на такива атаки. По време на изборната кампания е особено опасно да се проведат кибератаки от трети държави, злонамерени, които биха разклатили и доверието в изборната система и в ЕС като цяло. ЕС и държавите-членки взимат необходимите мерки, но никой не може да каже в настоящия момент, че е изцяло защитен. Има още много работа“.

Последвайте канала на

Десислава Станева
565 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.02.14 | 11:12

1

Жалко че под натиска на САЩ ЕС си присвоява званието за световен жандарм като се месят в вътрешните работи на една суверенна държава

Умник Гюро

2019.02.14 | 13:12

2

Комунистите-мафиоти, които са прали парите, марш в затвора.

Добави коментар

Водещи новини