Красимир Вълчев обясни защо се налага да се съкратят някои икономически специалности във висшите училища

  • 13 февруари 2019 08:39

  • 680
  • 1
Красимир Вълчев обясни защо се налага да се съкратят някои икономически специалности във висшите училища
©

В края на 2017 г. получихме данни за изтичане на информация от министерството. Съмненията, че това става по линията Ангел Ангелов - Иво Костов, се потвърдиха от изпълнителния директор Кирил Гератлиев. Проверката на министерството е приключила, но няма данни за тормоз от страна на Гератлиев. Потвърди се обаче връзката Ангелов-Костов за изтичане на информацията. Това каза министърът на образованието Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 в ефира на БТВ.

Просветният министър обясни защо се налага да се съкратят някои икономически специалности във висшите училища.

„Провеждаме политика за преструктуриране на приема в стопанските, социалните и правните науки. Държавните висши училища, предлагащи икономически специалности са общо 26. Днес ситуацията се променя. Негативният демографски тренд е факт. Инвестираме в специалностите, в които ще има драматичен недостиг на кадри в бъдеще. Намалихме с 50% приема в икономика, също и в право и в администрация и управление. Увеличаваме приема в инженерните специалности“, каза министърът.

„Предвиждаме някои професионални направления да се освободят от такси. Системата трябва да се пренастрои. Финансирането на един учащ в Стопанската академия в Свищов се увеличава с 20 процента, но част от проблемите там те сами си ги създадоха. В следващите 10-15 години най-много глад ще има за учители“, каза Вълчев. Той обясни, че се насочват усилията към математиката и природните науки.

„Най-драматичният недостиг на кадри в бъдеще ще бъде в инженерните и природно-математическите специалности. Нямаме учители по математика“, подчерта той. След 10-15 години това ще се усети най-силно.

"Трябва да има наказателна отговорност на родителите, когато деца раждат деца, но браковете по принуда трудно се доказват, каза Вълчев. „Много трудно се доказва такава вина. Дори не можем да докажем понякога, че те живеят на семейни начала. Най-добрият инструмент за дългосрочна интеграция е образованието. Затова допълнителните пари за изучаване на български език в училищата са 20-25 милиона лева“, каза Вълчев.

„Училищата в обособените квартали са ни най-проблемните“, допълни той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
680 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2019.02.13 | 13:53

1

Този лъжец, както и всички мошеници в Министерство на образованието, Министерство на културата и БАН, трябва да се изгони. Тези предатели подменят българската история и се стремят да заличат българския народ. Съд за националните предатели.

Добави коментар

Водещи новини