Народният представител от ГЕРБ Даниела Савеклиева участва в във форум на Централноевропейската инициатива

  • 11 февруари 2019 15:42

  • 215
  • 1
Народният представител от ГЕРБ Даниела Савеклиева участва в във форум на Централноевропейската инициатива
© ПП ГЕРБ

Народният представител от ГЕРБ и областен координатор на партията в Благоевград Даниела Савеклиева участва в заседание на Генералния комитет по политически въпроси и вътрешен ред към Парламентарното измерение на централноевропейската инициатива (ПИЦЕИ). Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ – Благоевград.

Форумът се провежда в София и в него участват парламентаристи от България, Хърватия, Италия, Полша, Черна гора, Сърбия, Румъния, Украйна и Унгария.

Основната тема, по която ще се водят дискусии на днешното Заседание на Генералния комитет по политически въпроси и вътрешен ред е „Приносът на ЦЕИ в евроинтеграционните процеси на региона на Западните Балкани – синергия и перспективи“.

България е пълноправен член на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ) от 1 юни 1996 г., народният представител от Благоевград Даниела Савеклиева бе избрана за зам.-ръководител на делегацията на българското Народното събрание през миналата година.

„Европейската перспектива за региона на Западните Балкани бе един от приоритетите на Българското председателство. Стабилността и просперитетът на този регион е в интерес не само на Европейския съюз и на гражданите на Западните Балкани, но и на целия Европейски континент. Осигуряването на свързаност на държавите от Западните Балкани с държавите от Централноевропейската инициатива, голяма част от които са членове и на Европейския съюз, е от съществено значение за сближаването на гражданите и икономиките, както и за подобряването на политическата стабилност, икономическия просперитет, културното и социално развитие”, коментира Даниела Савеклиева.

Тя подчерта, че през годините на своето съществуване Централноевропейската инициатива се е превърнала в успешен форум за регионално сътрудничество между 18 държави-членки на Централна, Източна и Югоизточна Европа, в чийто състав влизат и 5 държави от региона на Западните Балкани.

„Стратегическите цели на ЦЕИ са свързани с оказването на подкрепа на държавите-членки по пътя им към европейска интеграция – насърчаване на привеждането на държавите-членки на ЦЕИ в съответствие със стандартите на ЕС; осъществяването на малки и средни проекти. В този контекст целта на политическото сътрудничество в ЦЕИ е да предостави на страните и техните институции гъвкава, прагматична платформа за регионално сътрудничество, като се съсредоточи върху подготовката им за бъдещо присъединяване към Европейския съюз”, каза още Даниела Савеклиева.

Според нея насърчаването на добросъседските отношения и помирението се нуждае от силна ангажираност и трябва да се ръководи преди всичко от страните от региона. Добрите отношения следва да бъдат подсилени чрез инициативи за регионално сътрудничество.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
215 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ганчо

2019.02.11 | 15:46

1

ГЕРБерасти не ми ги показвай даже ,за затвора са крадци и боклуци и дедо Бойко най големия....дърто лайно

Добави коментар

Водещи новини