Петър Славов: Идеята за отнемане на книжката до живот е несъстоятелна

  • 11 февруари 2019 09:44

  • 890
  • 4
Петър Славов: Идеята за отнемане на книжката до живот е несъстоятелна
©

Предлаганите промени в Закона за движение по пътищата предвиждат санкциите за младите шофьори и за нарушителите на пътя, да станат по-сурови. Предвижда се дори отнемане на шофьорската книжка до живот при извършени три тежки нарушения в рамките на две години.

Според бившия депутат и автор на предишни промени в закона Петър Славов и председателя на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов предлаганите промени са лобистки.

„Трябва да се зададе въпросът какво искаме – един нов добър закон за движение по пътищата или сегашният да бъде разделен на три чисто механично и през част от тях да се вкарат различни лобистки промени”, заяви в ефира на БТВ Славов.

От „Демократична България” силно ни притеснява, че липсва третият закон за пътните превозни средства. Питаме вярно ли е, че в него се прокрадват лобистки промени, които да ограничат малките сервизи и те да бъдат унищожени”, попита бившият депутат.

По думите му идеята за отнемане на книжката до живот е несъстоятелна и най-вероятно самите вносители ще се откажат от нея. „Винаги съм бил против по презумпция МВР да приема, че всички водачи са нарушители и да ги санкционира. Трябва много ясно да се диференцират добросъвестни водачи и нарушители и санкциите да бъдат за системните нарушители”, коментира Славов.

Петър Славов уточни, че мерките по отношение на младите шофьори са за първите шест месеца, след като вземат книжка. „Очевидно е, че тези разпоредби няма да сработят, защото най-логичното нещо, което един нов шофьор може да направи, за да не бъде репресиран с всички тези ограничения, е просто шест месеца да не управлява автомобила”, коментира още Славов.

Той припомни статистика от 2015 г., според която близо 2000 водачи – така наречените системни рецидивисти, са с пет или повече невръчени наказателни постановления.

„Няма контрол. Те спокойно си карат по пътищата, а МВР не може да ги намери и да им връчи постановленията”, заяви експертът.

Според Йонко Иванов в момента има два закона, единият от които е много лош и той няма да бъде приет.

„Това е Законът за водачите на моторни превозни средства, който е лобистки и в него се вкарани едни интереси. Правен е от хора, които не са експерти и въобще нямат поглед върху това, което са писали. Другият малко по-добър закон е този за движението по пътищата”, коментира Иванов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
890 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Възмутен !

2019.02.11 | 10:08

1

България е зле управлявана последните 30 години заради „експерти“ във всички области на които СУВЕРЕНА гласува доверие ! Лобизма и липсата на реален поглед върху проблемите и решаването им ни затриват като нация !

Справедливост

2019.02.11 | 11:54

2

Напротив трябва да се отнемат книжките завинаги на системни нарушители джигити потенциални убийци на пътя също и на наркоманите

Stamat

2019.02.11 | 12:01

3

Защо не? Тук някой казва, че било практика в първобитни държави!Ще ми се да видя и чуя какво биха казали защитниците на правата на човека, ако техните деца, близки и други мили за тях хора пострадат или са убити от някой водач с граждански права. Друга песничка ще запеят тогава!

2019.02.11 | 12:53

4

В другите държави има ли подобни наказания? Има. Несъстоятелните могат да живеят в Индия, щом редът не им допада!

Добави коментар

Водещи новини