БСП - София иска пълна проверка и отчет на работата на транспортните дружества

  • 10 февруари 2019 12:31

  • 496
  • 4
БСП - София иска пълна проверка и отчет на работата на транспортните дружества
© Novini.bg

Общинските съветници от БСП искат пълна проверка и отчет на работата на транспортните дружества в София от 1 януари 2019 година досега.

Справката задължително трябва да включва часовете положен извънреден труд от шофьорите, осигуряване на междусменните почивки и недостига на водачи на превозните средства, категорични са социалистите в СОС.

"Очаквам двамата директори на транспортните дружества - Слав Монов и Евгений Ганчев да информират членовете на Комисията по транспорт и туризъм още идната седмица в сряда, когато трябва да имаме заседание, заяви лидерът на БСП - София Калоян Паргов, който е и заместник-председател на Комисията по транспорт и туризъм към СОС. - Настоявам да ни бъде докладвано дали са верни информациите, които се разпространяват в социалните мрежи, за недостиг от над 300 шофьори и ватмани в столичния градски транспорт, за липса на почивки, за смени, продължаващи по 16 часа, за до 50 часа извънреден труд на водачите на месец. И като цяло - как столичният градски транспорт гарантира сигурността на гражданите на София".

Калоян Паргов припомни, че при разглеждането на транспортната задача на заседание на комисията преди по-малко от две седмици БСП изрази опасенията си и предупреди, че тя няма да бъде изпълнена именно поради недостига на шофьори.

"Очакваме обяснения от кмета Йорданка Фандъкова и от заместника й, отговарящ и за транспорта, Дончо Барбалов, както и от председателя на Комисията по транспорт Екатерина Йорданова, заяви Калоян Паргов. - Освен това, настояваме още в сряда да чуем ясно и точно какви мерки те смятат да вземат оттук нататък, за да разрешат проблемите в столичния градски транспорт. Защото тази безотговорност не може да продължава! Никой няма право да рискува живота и здравето на софиянци".

БСП - София не за първи път поставя тези въпроси. Столичните социалисти подкрепиха протеста на шофьорите от градския транспорт срещу лошите условия на труд и ниското заплащане преди време. В декларация на БСП - Искър тогава столичните социалисти поискаха пълна ревизия на цялостната транспортна политика на СО и на общинските транспортни фирми.

"Във връзка с инцидента от петък, когато водач на автобус №98 получи инфаркт на волана и само по чудо в последвалата катастрофа нямаше пострадали и жертви, настояваме да бъде предоставена официална информация по редица въпроси, заяви общинският съветник от БСП Борис Цветков, който е и председател столичните социалисти в район "Искър". - Настояваме да бъдем информирани дали катастрофиралият автобус е минал задължителен технически преглед, а шофьорът - задължителния медицински преглед. Дали е вярно, че за януари въпросният водач е имал само 3 почивни дни, което е скандално и грубо нарушение на Кодекса на труда. Търсим отговори и от ДАИ, и от Инспекцията по труда, които са задължени да проверяват фирмите за обществен транспорт. И не на последно място - искаме отговори и от транспортните синдикати в дружествата. Защо не реагират на лошото отношение към водачите и към условията, в които те се трудят?".

Последвайте канала на

Novini.bg
496 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Умник Гюро

2019.02.10 | 17:28

4

Извинявайте, БКП/БСП-терористи кои? Тая измет е на изчезване от Велика България.

Амонимен

2019.02.10 | 16:30

3

А двете крадли Йончева и Курнелка кога ще върнат откраднатото от държавата

Дпс

2019.02.10 | 14:03

2

PIMK-DISKORDIA-EUROSPeED
А.ДОГАН мн сте прости

Аз

2019.02.10 | 13:26

1

Яя зае.бете тия искове, червени комундели, а ВИЕ дайте отчет за приватизираните държавни предприятия като Техноимпекс, заграбената от вас банка КТБ, стотиците офшорки упралявани от ваште партийни членове! Ай Сиктир мама ви да е.ба нагла, крадлива! Крадецът иска отчет от тези, които вършат раборта! Червената измет, заклетите Антиевропейците и пламенни Евразийци трябва да бъдат изринати ЗАВИНАГИ от политическата сцена в РБ и ЕС!

Добави коментар

Водещи новини