Експерт: Машинното гласуване може да се въведе още на тези избори

08 февруари 2019 18:10

Експерт: Машинното гласуване може да се въведе още на тези избори
©
859 3

Има готовност машините за електронно гласуване да бъдат произведени в България/ Те могат да бъдат използвани още на тези избори. Това каза изобретателят на машината Александър Чобанов в предаването "Лице в лице" по БТВ.

По думите му, машината отговаря на всички изисквания – и на Избирателния закон, и на ЦИК.

"Имахме готовност за 2017 г. да реагираме, но обществената поръчка не позволяваше на този, който ще я спечели, да има подизпълнители", обясни Александър Чобанов.

„В България има готовност тези машини да бъдат произведени, ако не се продължава тази тактика да се тупка топката, за да остане един месец, и накрая да ни кажат – "Айде, дайте ги тези машини". В момента сме в едно задържане на целия процес. Ние сме единствените български производители, които имаме готовност това да се случи на тези избори. На нас ни трябват не повече от 60 дни, за да можем да реализираме поръчка, но в момента няма обявена”. "Въпросът е поради каква причина няма да има машинно гласуване и разбираме, че това е желанието да бъде изменен Изборният кодекс и сме много възмутени, че депутатите, влизайки в парламента, стават абсолютно безконтролни и правят каквото си искат, а те са наши представители”, каза Чобанов.

По думите му, при машинното гласуване невалидни бюлетини няма да има, защото машината не позволява два пъти един и същ човек да гласува. Според него това ще бъде край и на невалидните бюлетини, и на купения вот.

„Тук няма да се снима, защото няма да има тъмна стая. Когато аз гласувам и си вадя една от бюлетините, която излиза, тя излиза за по-малко от 10 секунди. Не мога да я снимам, трябва да я сгъна и да я пусна в урната. Не ви трябват повече от 30 секунди да си изберете съответната партия, да си изберете преференцията и да натиснете бутона”, обясни изобретателят.

Мая Йорданова
859 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Данъкоплатец

2019.02.08 | 19:11

3

Тоя изобретател да не би да е член на БКП/БСП! Благодаря на такива изобретатели! Те всички от Крушовишкия край са кандидати за нобелови награди! БКП ни изобретяваха 50 години искат още да ни изобретяват! Е НЕМА!

2019.02.08 | 19:08

2

БСП искат машинно гласуване, за да могат в деня на гласуването да покажат на неуките си избиратели как работи машината и се гласува правилно!

2019.02.08 | 18:42

1

Рапончо като чуе за машинно гласуване се напикава поне три пъти

Добави коментар

Водещи новини