Корнелия Нинова: Сегашната ЦИК трябва да бъде преизбрана

  • 07 февруари 2019 20:44

  • 953
  • 2
Корнелия Нинова: Сегашната ЦИК трябва да бъде преизбрана
© БСП (архив)

Теоретично възможно и законосъобразно е настоящата ЦИК да бъде преизбрана, но процедурата трябва да се задейства. Това сподели в интервю за "Фокус" лидерът на БСП във връзка с предложенията на левицата за смяна на досегашния състав на комисията въз основа на изтичащия ѝ мандат.

Тя обясни, че и сегашната ЦИК може да изпълнява правомощията си до избор на нова, но това е изключение от правилото. Според Нинова решението не е политическо – единственото разумно е да се спазват законите на страната.

„Колегите от ГЕРБ излизат с аргумента, че досегашната комисия се е сработила и има риск, ако изберем нова, те да не могат да се сработят така. Това не е аргумент пред този за спазване на законите на България. За да фалшифицират изборите, ГЕРБ са готови да сринат държавата. Да оспорваш мандата на един орган, записан в закони и в самата Конституция, е посегателство към основите на държавността и правовата държава. За ГЕРБ изпълнението на закона е саботаж, а нарушаването му – норма. С поведението си БСП показва, че по-важно от квотите и партийния интерес е върховенството на закона. Така че ако обичате, управляващи – спазвайте закона“, коментира Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за.

Нинова уточни още, че границата между манипулирания и гладко протичащия изборен процес включва: изчистване на списъците, машинно гласуване, неприемане на промените, които ГЕРБ искат, и строго контрол върху прилагането на законовите правила. Лидерът на БСП прогнозира, че в пленарна зала мнозинството ще отхвърли машинното гласуване и изрази надежда ГЕРБ да приемат решението за нов избор на ЦИК.

Последвайте канала на

Владимир Василев
953 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Да

2019.02.07 | 23:49

2

Има ли заблуден човек който вярва че Тея в ЦИК не са сложени от Бойко да обслужват интересите на ГЕРБ ? То е пределно ясно!

Умник Гюро

2019.02.07 | 21:06

1

Гаварит Решетникова-Ниновна Курнелия: я внов абасралас.

Добави коментар

Водещи новини