Говорителят на ЦИК: Комисията може да продължи да работи и след изтичане на мандата ѝ

Изборът на нова Централна избирателна комисия не е от компетентността на сегашния състав на ЦИК, а на Народното събрание.

Това каза пред журналисти днес Камелия Нейкова, член и говорител на ЦИК. Не знам дали мандатът на ЦИК ще бъде удължен, но Комисията може да продължи работи и след това, според текстовете на Изборния кодекс, каза Нейкова. ЦИК вече работи за подготовката на изборите за Европейски парламент, които ще се произведат през май тази година и това няма общо с приключването на мандата, каза Александър Андреев, член и говорител на ЦИК. На интернет страницата на ЦИК вече има раздел за изборите през май тази година, посочи Нейкова. Заедно с бюрото на Европейския парламент в България правим разяснителни кампании за изборите, уточни тя.

ЦИК е дала своите препоръки по предложенията за промени в Изборния кодекс, за които е била питана, каза Александър Андреев. Сред тези въпроси са машинното и дистанционното електронно гласуване, което пък трябва да се съгласува със системата за електронната идентификация на хората, каза той. Анализите ни са публични и са качени на сайта на ЦИК, посочи Андреев.

В момента ЦИК подготвя техническо задание за машинно гласуване, но е важно какви ще са промените в Изборния кодекс. Неведнъж ни се е случвало да има промени в изборното законодателство в последния момент. През 2016 година, например, в бюлетината беше въведена опцията "не подкрепям никого", но ние се справихме, посочи Нейкова. Би било по-добре промените в ИК да се приемат по-рано, за да може да се решат чисто организационните въпроси около изборите, каза Камелия Нейкова.
По случай Световния ден на изборите, Централната избирателна комисия организира днес Ден на отворените врати и и имаше открито заседание на Комисията. Световният ден на изборите се отбелязва за 14-та поредна година през първия четвъртък на февруари.

Коментари

  1. 2019.02.07 | 13:33

    Кокала не е за изпускане . Ще донесете от девет кладенци вода , за да тълкувате закона както Ви е угодно .

  2. 2019.02.07 | 12:34

    Да, за едни хубави пари!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет