Каракачанов предложи концепция за решаване на проблема с циганите

06 февруари 2019 13:07

Каракачанов предложи концепция за решаване на проблема с циганите
© Булфото (архив)
27837 41

"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи, която обещах, е готова.

Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос. За справяне с всички тези проблеми ще привлечем онази част от циганите, които са се реализирали пълноценно в обществото и представляват авторитети в своите области. Пълното наименование е Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им.

Както обещах, вече има напълно готов вариант на Концепцията за интеграция на несоциализираните цигани. Предоставям документа на вниманието на всички, които имат желание и могат да вземат отношение по него". Това написа в личната си страница във „Фейсбук“ заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността, министър на отбраната и лидер на ВМРО – Българско национално движение Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността.

Припомняме, че след поредица от нападения на цигани над възрастни хора, брутални грабежи и убийства, съпътствани и с нападения над лекари, полицаи и военнослужещи вицепремиерът Каракачанов обяви публично, че това повече не може да продължава, т.нар. досегашна интеграцията се е провалила и той поема ангажимента да предложи мерки пред Министерски съвет, които ще дадат реални резултати за овладяване на проблема.

Предвид нарастващото напрежение спрямо циганите в България и създадения статут на привилегирована част от население за циганската общност спрямо останалите граждани на страната е време държавата да спре двойните стандарти по отношение на собствените си граждани. Т.нар. „интеграция на ромите“ глътна стотици милиони левове, а реално не се състоя. Точно обратното - голямата част от НПО-тата в страната задълбочиха проблема, като изградиха една общност от хора, на които внушиха, че имат само права без задължения и които не приемат законите на държавата като валидни за тях, е част от текста, който публикува лидерът на ВМРО в социалната мрежа.

За да се сложи край на този омагьосан кръг, наречен „мерки за интеграция на ромите“, предлагам проекта за Концепция за справяне с маргинализацията на циганите, пояснява на стената си още Каракачанов.

Ето и синтезиран вариант на предлаганите мерки, които изброява Красимир Каракачанов:

Основната част от предложенията са спиране на помощите при: отказ за започване на работа; спиране на децата от училище; демонстриране на скъп начин на живот, несъответстващ на статута „социално слаб“. При злоупотреба с парите от „детски“, да се въведе отпускането на надбавки в натура.

Спиране на помощите при отказ от образоване, придобиване на трудови навици и квалификация, както и при липсата на видим напредък по социализиране и интеграция.

За мен е важно, за да бъде премахната професията „социално слаб“, да бъде сложен и таван на социалните плащания към един човек или домакинство на годишна база.

По отношение на образованието категорично смятам, че посещението на детската градина за децата трябва да е задължително от 4-годишна възраст. В спешен порядък държавата трябва да задължи лицата, ненавършили 16 години, да се завърнат в училищата; тези над 18, които нямат поне основно образование, да бъдат задължени да го завършат. При отказ за изпълнение на тези мерки отново да се предвиди спиране на социалните помощи и образователно-трудова повинност.

С оглед на безразборната раждаемост в гетата предлагаме приемането на пакет от строги мерки по отношение на децата, които раждат деца – родителите им, както и самите те, да нямат достъп до социалната система на страната и да бъдат прилагани ефективно санкциите на действащото законодателство. При циганките с над две деца да се премахне статутът „самотна майка“. При жени, които са оставили за отглеждане в дом повече от 2 деца, да се предложат безплатни мерки, които да ограничат възможността за последващи нежелани бременности. Това трябва да се предложи като възможност и за жените от цигански произход с над определен брой деца (3 и повече).

Предвид лошата хигиена и ниска здравна култура на една голяма част от циганското население в страната, да бъдат направени задължителни ваксинации при децата и при възрастните. При отказ – да важат правилата за отнемане на помощите.

Използването на спешната медицинска помощ от здравно неосигурените лица трябва да се заплаща, когато сигналите за повикване не отговарят на критерия „спешност“.

По отношение на гетата трябва да се прилага буквата на закона. По места трябва общините да направят спешни проверки и описи и незаконните постройки трябва да бъдат съборени. Циганите без адресна регистрация да нямат право да обитават територията на съответното населено място. Предлагаме също така заселването на безимотните цигани с ангажимента да закупят предоставените им имоти и да обработват земята.

За намаляване на престъпността сред циганите основна стъпка на държавата трябва да е разграждането на клановете и намаляване на влиянието на главатарите в гетата. Контролът на местата за търговия с метали трябва да бъде затегнат, както и да се обърне сериозно внимание на „ало измамите“, джебчийството, просията, проституцията и т.н.

За осъществяване на тези мерки в качеството ми на вицепремиер, чрез депутатите от ПГ на „Обединени патриоти“ в НС, ще поискам законодателни промени като въвеждане на административни наказания „безвъзмезден труд в полза на обществото“ и „задържане под стража“ в структурите на МВР за извършени административни нарушения; разширяване на обхвата на неизбежната отбрана; създаването на доброволни отряди по места и др.

С цел осветляване на дейността на неправителствените организации, които работят с циганския етнос, трябва да се въведе задължението те да декларират източниците си на финансиране и да дадат отчет за изразходваните пари по проекти за интеграция назад в годините.

Десислава Станева
27837 41

Свързани новини

Коментари 41

Добави коментар
Stephan Caneff

2019.02.07 | 15:32

41

Tziganite Sa dovedeni v Europe ot turcite. Po vreme na Aprilskoro vazstanie nai golemi te zverstva Sa ot Tziganite. Tziganite Sa raka na turcite. Balgari opomnete se.

Иван

2019.02.07 | 14:43

40

Браво Каракачанов,точно така писна ни от тези циганори

QERTO

2019.02.07 | 12:35

39

Google вече плаща 23859-32746 долара на месец за онлайн работа от дома си. Аз съм много щастлив, защото трябва да печеля много пари у дома и съм получил 7642 долара на седмица. Не мога да повярвам колко е лесно, след като го изпробвах. всеки може да върши тази работа и да получава повече приходи онлайн в непълно работно време.

просто следвайте уебсайта......>>> w­w­w­.­W­e­b­j­o­b­3­3­.­c­o­m

Николай

2019.02.07 | 11:28

38

Чрез този законов инструмент и прилагане на тази добра донякъде дисциплинарна концепция ще се вкара ред и справедливост в обществото.Чувството за толериране на циганския етнос в душите на българското общество ще се облекчи.Трябва да се получи нужната подкрепа и от институциите и от обществото.

2019.02.06 | 16:18

27

Тази концепция няма да сработи. Касае се за репресия срещу етнос. Като им спреш помощите и ги смесиш с останалото население единствената оправия е да либерализираш съставите за неизбежната отбрана. Омразата им към българското население и насилието над него ще избуява право пропорционално на процентното им съотношение в обществото. Интеграция не може да стане, това са две култури с много големи разлики. Всичко останало е бля-бля-бля!

2019.02.07 | 10:22

37

Всички граждани на БГ са длъжни да спазват законите, а законите трябва да се прилагат еднакво, независимо от етническата принадлежност. Обратното се нарича дискриминация. А законността не означава репресия. Какго и анархията не означава култура на етноса.

Иринчето

2019.02.07 | 10:14

36

И ЗАЩО БЛЯХТЕ ДО СЕГА БРЕ?! ТЕЗИ МЕРКИ ТРЯБВАШЕ ДА БЪДАТ ВЪВЕДЕНИ МНОГО ОТДАВНА. БАС ДЪРЖА ЧЕ ПАК ЩЕ СИ ОСТАНАТ САМО НА КНИГА!!!!

Biser

2019.02.06 | 23:21

34

А няказания за ваз от парламента за дето си овеличавате заплатити както си изкате
Безумни пари за командировки кражби
За милиони левове от държавата "от народа"
Измами с документи на ваши фирми извършващи обществени поръчки...... много има още и всички го знаят но циганите са основният проблем според вас долни мърши
До вчера с мотиката днес на стола в парламента малумници господ да ви накаже дане може да харчите крадените пари!

Ку.рю

2019.02.07 | 09:45

35

Неграмотен мангасарян, от километри ти личи какъв си! Че и мирише!

Gkv

2019.02.06 | 23:00

33

Г-н Каракачанов ако влезнат новите закони ще има оправия но нека да важат за всички не само за цигнския етнос !! :)

Mani

2019.02.06 | 17:21

32

Стратегията е много добра! ВМРО се доказаха като партия, която през годините се бори малко по-малко с циганския проблем, а не като други „родолюбци“, които стават депутати, благодарение на циганския купен вот.

Александър

2019.02.06 | 17:17

31

Най-накрая парламентарно представена партия предлага вярното политическо решение за справяне с циганизацията! Браво на ВМРО! Чрез тази стратегия наистина ще се решат ключови проблеми като фалшивите ТЕЛК-ове, безразборната раждаемост и т.н.

Добави коментар

Водещи новини