БСП инициира дебат в Народното събрание за трансплантациите

  • 01 февруари 2019 14:30

  • 317
  • 2
БСП инициира дебат в Народното събрание за трансплантациите
© Novini.bg

Левицата инициира дебат за трансплантациите в Народното събрание.

Според Георги Михайлов от левицата, извършването на трансплантации у нас показва и нивото на здравеопазването в страната. "Историята на трансплантологията има дълбоки корени в България. Този въпрос има огромно значение за чувството на сигурност". По думите на Михайлов данните за броя на трансплантациите, които представя България, са абсолютно неудовлетворителни.

"В същото време имаме прекрасни експерти. Въпросът за нивото на трансплантациите у нас стои от много години и се надявам да бъде решен в най-скоро време", коментира Михайлов. Той пита каква е визията на министерството за развитието на трансплантациите в България и добави, че от повече от 10 години в ЕС съществува система за акредитация за клетъчни трансплантации, която много скоро ще постави непреодолими проблеми към българския трансплантационен център.

Червените искат анализ от Министерство на здравеопазването за трансплантациите.

По данни на Ананиев към 2 януари 2019 г. броят на нуждаещите се в България от трансплантация на бъбрек е 1039 пациенти. Нуждаещите се от черен дроб са 47, на сърце - 447, на бял дроб - 15, а от нов панкреас нужда имат 11 пациенти. През последната година усилията на здравното министерство са насочени към създаване на по-ефективна политика в сферата на трансплантациите, обясни министърът и допълни, че е създадена работна група, която да изготви проект на Национална програма по донорство и трансплантация.

По думи на Ананиев при изготвянето на програмата е бил извършен анализ на ситуацията в страната и чужбина, при който са били отчетени аспекти като процеса на трансплантация, ролята на координатора по донорство, донорският скриминг, съгласие за даряване на органи. Припомняме, критично се оказа непродължаването на договора с болницата във Виена за трансплантиране на белодробно болни.

Пациенти организираха няколко пъти протести пред Министерство на здравеопазването, но и до този момент никой не е поел отговорност за прекратяване на практиката. Протестите доведоха единствено до оставката на дългогодишния шеф на Агенцията Марияна Симеонова.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
317 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Доктор Менгеле

2019.02.02 | 02:58

2

Аз бих искал трансплантира пенис-орган право в задна част на Фрау Курнелия Нинова-Решетникофф!

Умник Гюро

2019.02.01 | 22:46

1

"Комунист" е престъпна дума в българския език. Значенията на думата са "убиец, изверг, терорист, сатанист".

Добави коментар

Водещи новини