Социалният министър събира синдикати и работодатели заради промени в Кодекса на труда

  • 30 януари 2019 07:00

  • 2167
  • 1
Социалният министър събира синдикати и работодатели заради промени в Кодекса на труда
© Булфото/Архив

Социалният министър Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  събира днес на лидерска среща ръководителите на КНСБ, на Конфедерация на труда "Подкрепа" и на работодателските организации заради Кодекса на труда, съобщи БНР.

Преди дни Българската стопанска камара поиска стартиране на обществени дебати за съществени промени в Кодекса. Синдикатите обаче не са съгласни с драстични поправки в закона. 

Социалното министерство също е подготвило промени, част от които срещат синдикално недоволство. Очаква се синдикатите да предложат на министър Петков към парламента да тръгне проект за промени в Кодекса на труда само с текстове, по които се постигне компромис.

"Това, което налага тези промени, е, че първо голяма част от Кодекса на труда е доста архаичен. В днешно време с всички предизвикателства, с глобализацията, с новия тип икономически, социални отношения няма как да не се преразгледа, да не се направи един нов прочит", заяви Жасмина Саръиванова от Стопанската камара.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" обаче изрази опасения, че това, което се предлага, не е в интерес на работниците. Едно от предложенията на Стопанската камара е т. нар. трудов договор с нулеви часове.

"Работникът е резервиран от работодателя, но не му е гарантирано нито заплащане, нито някаква заетост. Работодателят може да му се обади тази вечер и той трябва да бъде на работа утре сутрин в 7 часа, но човекът не живее и не покрива сметките си само в деня, в който бива повикан", коментира Григорова.

Последвайте канала на

Novini.bg
2167 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Анархиста

2019.01.30 | 07:12

1

Ще до изгонят всички.

Добави коментар

Водещи новини