Горанов отговори на критиките на президента за инвестициите и разходите в бюджета

  • 28 януари 2019 18:00

  • 1732
  • 8
Горанов отговори на критиките на президента за инвестициите и разходите в бюджета
© Булфото (архив)

Не смятам, че едни предсрочни избори могат съществено да повлияят на сроковете за приемане на еврото.

Това каза финансовият министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва, запитан дали евентуални предсрочни парламентарни избори могат да променят сроковете за влизането на България в Еврозоната. Сроковете могат да бъдат променени само ако ангажиментите, които сме поели за промени в законодателството и за тясно сътрудничество в банковия надзор, не бъдат спазени. Сегашното правителство е изявило желание това да се случи, но евентуално друго правителство може да желае друго, каза Горанов. Ако обаче за известно време няма парламент и това не даде възможност за законодателни решения, все пак е възможно да се отдалечим от приемането на еврото, каза Горанов. Чух заявки от Левицата, че не трябва да се бърза с еврото и в този смисъл, политически рискове пред този процес винаги може да има, допълни той.

По повод думите на президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на от днес, че има срив в инвестициите, Горанов каза, че инвестициите не само не са се сринали, а и растат. Това се вижда с новите производствени предприятия, каза той. За съжаление, не отива на високопоставени политици да се подвеждат по сравнението на неокончателни с окончателни данни от статистиката, каза финансовият министър. Когато излязат окончателните данни за 2018 година ще се види, че инвестициите не само не са се сринали, но са и нараснали, така както през 2017 година са се увеличили спрямо 2016 година, добави Горанов. Очевидно с думите, че са нужни предсрочни избори, държавният глава заявява, че не одобрява сегашното правителство, каза Горанов. Аз обаче мога да кажа много добри неща за сегашното правителство - като например, увеличението с 30 процента на Брутния вътрешен продукт за последните няколко години, имаме 40 процента повече данъчни приходи в бюджета и увеличение с 50 процента на минималната работна заплата и то до края на 2018 година. Това са все неща в полза на хората, но всеки има право на политическа позиция. Единственото което е сигурно е, че президентът има право на подобен коментар, каза Горанов.

Няма нито един лев в разходната част на бюджета, който да надхвърля гласуваните със закона за държавния бюджет разходи, каза още Горанов, запитан дали е съгласен с думите на президента Радев, че парите от бюджета се харчат непрозрачно. Не от вчера правителството има право да размества отделни разходи в бюджета - това го имаше и в закона за бюджета от 1996 година и тогава дори не се искаше решение на МС, а ставаше само с подпис на министър на финансите, каза Горанов. С решение на първото правителство на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г приехме закон за публичните финанси и това се вменява в задължение на правителството, уточни той.

Запитан за коментар за обвиненията от страна на президента за непрозрачност при избора на изпълнител на определени поръчки, по точно за изтребителите Ф16, Горанов каза, че изборът на Локхийд Мартин /производител на бойната машина/ е бил възможно най-прозрачен - с дебат и с решение в парламента. Друг е въпросът дали по какъв начин се вижда това от отделните заинтересовани стани, добави той . Ако гледате днес отчета на президента - думата "изтребители" фигурира много повече от думата "политика" и думата "доход", посочи финансовият министър.

Последвайте канала на

БТА
1732 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
ХА ХА ХА ХА

2019.01.28 | 18:46

2

Империята отвръща на удара . Тиквата пусна всичките си помияри да обясняват колко "велики" са .

2019.01.28 | 18:44

1

Само какви идиоти като тоя ни управляват

Незабравка

2019.01.28 | 20:32

4

Ще ми покажеш ли глобата си от НАП ? Ще ми покажеш ли,че си осъден? Или нагло боковия съд ще ми обясни,че в твоята ситуация няма умисъл за престъпление?! Марш в затвора,крадецо!

Умник Гюро

2019.01.28 | 20:30

3

Свиня Илияна и Фатмака Радев са национални предатели и агенти на руските тайни служби. Те са най-бандитската двойка, докопвала се някога до българското президентство. Но Българският народ не е глупав и ще ги шутира много скоро.

2019.01.28 | 21:57

6

тъпак-педал гюро

Турхан Омуртаг

2019.01.28 | 21:50

5

Влади е атски тъпо парче

2019.01.28 | 21:59

7

ВЛАДИ токова просто момче си , срам си за родителите си.

БНБ

2019.01.29 | 19:21

8

Срива на чуждестранните инвестиции е според официален доклад на БНБ! Не знам кой кого подвежда! А дали Горанов е бил "подведен" да живее в апартамент на аванта?

Добави коментар

Водещи новини