Красимир Вълчев: Има възможност да се преструктурира учебното съдържание

  • 28 януари 2019 12:02

  • 1389
  • 2
Красимир Вълчев: Има възможност да се преструктурира учебното съдържание
© Булфото

Най-много училища, в които няма да се учи заради грипна ваканция, ще има най-вероятно тази седмица, но има възможност за преструктуриране на учебното съдържание. Това коментира днес във Варна министърът на образованието Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009, който присъства на откриването на Център по интервенционална рентгенология в университетската болница "Св. Марина". Той допълни, че не се провеждат учебни занятия в 1370 училища в страната, като най-много са те в София - 267.

Министърът коментира още, че след промените в Закона за висшето образование се прави преструктуриране в тази система. Според него в страната нямаме голям брой студенти, а имаме лоша структура на обучението на студенти. Той поясни, че в някои професионални направления като енергетика, математически, физически, химически науки и други приемът ще бъде освободен, като студентите ще бъдат насърчавани с допълнителни стипендии. Приемът ще бъде редуциран в социални, стопанските и правни науки, обясни Вълчев.

Той каза още, че през следващото десетилетие ще има глобален недостиг във всички сфери и за всички позиции. По думите му младите, които ще започват работа, ще бъдат две трети от пенсиониращите се.

Имаме предпоставки да продължим да подобряваме качеството на медицинското висше образование, защото е изключително важно да обезпечим с медицински специалисти системата на здравеопазването в дългосрочен план. Министър Вълчев посочи, че това е първият случай на болница с принципал държавно висше училище. Имаме всички основания да считаме, че това ще бъде успешен модел тук във Варна, каза той. Министърът поздрави настоящото и бившите ръководства както на държавното висше училище, така и на болницата, за доброто стратегическо и финансово управление на двете институции. Това е довело до подобряване на качеството на образованието и на здравните услуги. Множество студенти от страни-членки на ЕС учат в МУ-Варна и това доказва, че медицината е от професионалните направления, които са най-конкурентни на европейския образователен пазар, смята Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009

Това е много важно и с ръководствата на медицинските висши училища разговаряме да продължаваме с положителното стратегическо развитие на държавните училища, които обучават в тази област. А също така да запазим и репутацията им - да не се изкушават самоцелно да  приемат студенти, да правят филиали в чужбина и т.н., отбеляза министърът. Той посочи, че и новото ръководство на Медицинския университет в София също е променил политиката си в положителна посока.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1389 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.01.28 | 13:59

1

има нужда да се преструктурира манталитета на директорите

Stamat

2019.01.28 | 14:26

2

На тази снимка министърът изглежда като извънземен! В училищата, в повечето, една посредственост, учители трудно можеш да наречеш хората там, наемници по-скоро!

Добави коментар

Водещи новини