От ГЕРБ предложиха да бъде създадена нова работна група за Закона за горивата

  • 23 януари 2019 13:41

  • 362
  • 0
От ГЕРБ предложиха да бъде създадена нова работна група за Закона за горивата
©

Парламентът отложи с 6 месеца спорните промени в Закона за горивата. 112 депутати гласуваха "за", а 28 се въздържаха.

Промените бяха приети на първо четене.

Отлагането е предложено от Министерския съвет заради протестите в края на миналата година от малките търговци на горива, които обясниха, че не могат да отговорят на залаганите високи финансови изисквания – да плащат 20 000 лв. за регистрация на фирмите си и още 20 000 банкова гаранция, а продавачите на бутилирана газ се обявиха срещу изискването да имат на склад 10 000 оборотни бутилки.

Промените ще доведат до хаос в бранша, каза председателят на парламентарната група за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров. По думите му, текстът е изработен некачествено: "Текстът изобщо не кореспондира с реалността, не решава проблеми, а създава поне още четири нови.

"С приемането на закона се заложи той да влезе след шест месеца. Така се появи датата 28 януари. Сега предложението на Министерството на икономиката, респективно през МС, е тази дата да се промени на първи юли. И къде е проблемът – в некачествено изработения и грешно подаден текст към МС, а после изпратен и на нас, които ние за съжаление в момента не можем да променим. Можем едва между първото и второто четене". "Променяйки само този закон, ние автоматично не променяме останалите", подчерта Димитров.

Депутатът от БСП Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на заяви: "Това наистина, айде да не казвам, че е дъното на парламентаризма, но явно показва как се работи в този парламент и неслучайно искаме този парламент да се разпусне, защото явно тук няма никаква ефективност. Законопроектът е обнародван юли месец. От юли досега въобще не е работено по подзаконовите нормативни актове. Или може би всичко се прави с оглед предстоящите избори, за да има тишина, спокойствие".

Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, от ГЕРБ упрекна опозицията: "То затова има и опозиция. Ако има такива обвинения взаимни, аз мога да ви упрекна – вие пък защо не разпознахте част от проблемите, които поставят, за да може да кажете: "Ей, този закон, който е предложен, трябва да бъде променен".

От ГЕРБ предлагат да бъде създадена нова работна група, а депутатът от „Обединени патриоти“ Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 настоя промените в закона да бъдат приети и на второ четене. Депутатите определиха срок от три дни за промени преди второто четене на закона.

Още при оповестяването на текстовете на проекта експерти предупредиха, че такъв закон е опит да се ограничи конкуренцията, като се въведат по-високи изисквания за уставен капитал и банкови гаранции за участие на пазара, които ще са проблем за по-малките фирми. От петролната и газова асоциация призоваха законопроектът по-бързо да бъде приет, тъй като в сивата икономика се губят до 1 млрд. лв. годишно. От минната индустрия поискаха преработка на текстовете.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
362 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини