Депутатите приеха на първо четене Закона за социалните услуги

  • 18 януари 2019 11:09

  • 746
  • 0
Депутатите приеха на първо четене Закона за социалните услуги
©

Депутатите приеха на първо четене Закона за социалните услуги. Предложението беше прието единодушно със 163 гласа „за“.

Това е третият закон, който беше поискан от майките на деца с увреждания по време на продължителните им протестни действия през миналата година. Депутатите вече приеха другите два закона – Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ.

Законопроектът за социалните услуги предвижда право на социални услуги да имат всички нуждаещи се хора в България. Въвежда се планиране на национално ниво на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет, чрез разработване на Национална карта на социалните услуги, която ще се приема от Министерския съвет. Въвеждат се и допълващи стандарти за социалните услуги, чрез които се осигурява дневна или резидентна грижа за лица в невъзможност за самообслужване, за лица с агресивно и проблемно поведение и за лица с потребност от постоянно медицинско наблюдение и медицинска грижа. За първи път се създава законов ред за предоставяне на асистентска подкрепа за лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, както и за лица с трайни увреждания, ако не ползват такава подкрепа по друг закон. Предлага се и законов ред за контрол и мониторинг от доставчиците, от общината като орган на местното самоуправление, както и за независим мониторинг от международни, европейски и национални организации.

Създава се Агенция за качеството на социалните услуги като изпълнителна агенция към министъра на труда и социалната политика, която ще лицензира частните доставчици и ще поддържа регистъра на доставчиците.

Със законопроекта за първи път се въвежда и ежегоден мониторинг на социалните услуги на национално ниво.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
746 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини