БСП сезира прокуратурата за договора за охрана на 12 поделения с опасни вещества и боеприпаси

  • 17 януари 2019 10:56

  • 640
  • 1
БСП сезира прокуратурата за договора за охрана на 12 поделения с опасни вещества и боеприпаси
© Пресцентър БСП (архив)

Внесохме сигнал до прокуратурата за проверка на договора за охрана на 12 поделения с опасни вещества и боеприпаси. Това каза по време на брифинг в Народното събрание народният представител от ПГ на "БСП за България" Николай Цонков.

По думите му от години частни фирми извършват подобна охрана. Той посочи, че това не е правилно според БСП и вместо да повишава способностите, се прави точно обратното. Цонков посочи, че управляващите не могат да организират дори една процедура по охрана. По-сериозният проблем е в близост до всички 12 поделения живеят хора, които всеки момент могат да бъдат засегнати, дори физически да спрат да съществуват, защото може да стане инцидент. Нарушен е договорът по всякакви начини и това за нас не може да продължава така, допълни Цонков. 

Невъоръжена охрана пази оръжия в големи размери, заяви депутатът от ПГ на "БСП за България" Милко Недялков във връзка със сигнала, който БСП внася в прокуратурата за охраната на 12 поделения.

По отношение на договора за охрана, Недялков посочи, че в него има няколко скандални факта. Изискването за охраната е тя да бъде въоръжена. Проверките, които са направени, както от "Военна полиция", така и от самото министерство са установили, че охраната се извършва от невъоръжена охрана, допълни Милков.

Той отбеляза, че на 29 декември в Ловешкото поделение е станал инцидент, при който външни лица са нападнали охранителя. Малко по-късно край Ловеч загива един от охранителите, който отива на работа пеша по тъмно време, разказа Недялков.

По отношение на финансирането, Недялков изтъкна, че с нарастването на минималната работна заплата стойността на договора е над 4, 5 млн. лв. годишно., като ще нараства, ако бъде осъществен докрай. Това значи над 20 млн. лв. за охрана, които излизат от Министерство на отбраната. Досега охраната е правена от служители от самото министерство, прехвърлянето към частна фирма изисква и плащане на 20% ДДС. Сами си направете сметката, коментира депутатът от БСП. 

На брифинга стана ясно още, че към сигнала до прокуратурата БСП са представили гражданска подписка на хората, живеещи в тези райони, около 12-те поделения. От опозицията обърнаха внимание, че кметът на Община Смядово също е сигнализирал министъра на отбраната за проблемите, които могат да възникнат и инцидентите във връзка с охраната на тези поделения. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
640 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2019.01.17 | 15:31

1

Комунисти-терористи в поредна подривна акция срещу Велика България.

Добави коментар

Водещи новини