Министър Димов обсъди с граждани на Босилеград и Кюстендил екологични проблеми в региона

  • 16 януари 2019 15:30

  • 354
  • 0
Министър Димов обсъди с граждани на Босилеград и Кюстендил екологични проблеми в региона
© Булфото (архив)

Министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе се е срещнал с граждани на Босилеград и Кюстендил, които са поставили въпроси, свързани с екологията в региона. Това съобщи пресслужбата на Министерството на околната среда и водите.

На срещата гражданите са представили информация за замърсяване на граничната река Драговищица от мина на територията на Република Сърбия.

Министър Димов е посочил, че данните от изследванията на реката на българска територия показват, че няма превишения на нормите. "Въпреки това българската страна внимателно следи ситуацията, защото политиката на правителството е да бъдат защитени интересите и на нашите сънародници в Западните покрайнини", е заявил министър Димов.

Димов е посочил още, че по дипломатически път България е поискала информация за качеството на водите на река Драговищица. Той е съобщил, че в следващите дни очаква среща със сръбския си колега.

Граждани на Кюстендил са поставили въпроса за проучване за добив на злато в мина "Злогош", в района на община Кюстендил. Министър Димов е уверил, че подобен проект може да се реализира само след като премине всички задължителни процедури по екологичното законодателство.

Също в сряда екоорганизации от България и Сърбия настояха да се спрат проучванията на цветни метали в района на Босилеград и Кюстендил. На пресконференция в Националния пресклуб на БТА Димитър Куманов, член на УС на Сдружение "Балканка" гр. София обяви, че екоорганизациите са недоволни от бездействието на институциите по случая с мина "Караманица" в Сърбия. Организациите са и срещу бъдещи сондажи на мина "Злогош", Кюстендилско.
Куманов обяви, че геоложки районът на мина Злогош, Кюстендилско, се характеризира с висока концентрация на олово и арсен. Резултатите от проучванията са на Софийски университет и Българска академия на науките. Той алармира, че въпросът касае националната сигурност, тъй като евентуални проучвания за злато в мина "Злогош" в България застрашава качеството на питейната вода.

Димитър Куманов разясни, че настояват за оставката на министъра на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе и обвини министъра в опит да "замете проблема" с мина "Караманица" в Сърбия, която е за добив на олово, цинк и мед. Според еколога, ресорното министерство е пропуснало да отговори в установения шестседмичен срок на изпратеното от Сърбия писмо за действията на мината. Така Сърбия е спазила изискванията на Конвенцията от Еспо за оценка на въздействието на околната среда, а България - не.

Антонина Шипарова, председател на Граждански инициативен комитет "За чиста природа" гр.Кюстендил посочи, че притесненията на местните хора са много големи.

Зад исканията им за спиране на добива на злато в мина "Злогош" с декларация вече са излезли общинарите от село Трекляно и гр. Земен в областта. До момента Община Кюстендил не го е направила, информира Шипарова, като изтъкна, че очаква това да стане с декларация на предстоящото заседание на Общинския съвет на 24 януари. "Евентуални геоложки проучвания неминуемо ще се заразят подземните водоизточници", категорична бе Шипарова.

Александър Димитров, главен редактор на "Глас прес" град Босилеград каза, че на 27 януари в Белград ще има национален протест, в който ще участват и хора от Босилеград за замърсяването от мина "Караманица".

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
354 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини