Мнозинството отхвърли предложенията на БСП срещу двойните стандарти при храните

  • 16 януари 2019 10:02

  • 694
  • 4
Мнозинството отхвърли предложенията на БСП срещу двойните стандарти при храните
©

Парламентът отхвърли предложенията на БСП срещу двойните стандарти при храните. „За“ промените гласуваха на първо четене 95 народни представители, „против“ - 15 и „въздържали се“ - 89, с което той не бе приет.

Заместник-председателят на ПГ на БСП Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на поиска прегласуване и заяви, че не е нормално ГЕРБ да подкрепят двойните стандарти при храните.

„Не е нормално да подкрепяте двойните стандарти при храните. Вие искате българските граждани да продължават да ядат различна храна спрямо европейците”.

Той подчерта, че от 14.09.2018г. земеделската комисия не е намерила време да разгледа този важен законопроект, който касае здравето на българските граждани. „Предлагаме промени, които са в отговор на двойните стандарти при храните. „Целта ни е да гарантираме идентичност на предлаганите продукти, качеството на храните и на състава им”, обясни социалистът.

По думите му предлаганите промени отговарят на препоръките на доклада на ЕП за промяна на законодателството на ниво ЕС за всяка отделна държава. Той коментира, че това е задължително и поради факта, че България е една от страните, в която по категоричен начин е бил установен двоен стандарт за голям брой храни. Според него промените са необходими, за да могат и контролните органи да обхванат и този проблем и да спомогнат за неговото решаване.

„С предлаганите промени се въвежда изискването на сертификат, който да удостоверява идентичността на продуктите, заедно с поддържане на публичен регистър за тях. Това ще спомогне и за изпълнение на препоръката на ЕП за бързо трансгранично сътрудничество и обмен на данни за нелоялни практики”, каза Стойнев.

По думите му производителите на храни на територията на България, които произвеждат храни от една и съща марка, която се произвежда и в други страни, ще бъдат длъжни да произвеждат храната съгласно техническата документация на произведената храна, чиято марка е произведена първо. Той допълни, че когато марката е регистрирана първо в България, а след това и в други страни, сертификат няма да се изисква.

„По този начин ще постигнем търсените качество и сигурност. Нека се обединим и дадем отпор на една изключително лоша практика за двойно качество на храните. Да покажем, че можем да се обединим и да защитим интереса на българските граждани”, призова Стойнев.

При прегласуването 102 народни представители подкрепиха предложението на БСП, 23 се въздържаха, а 81 гласуваха „против“, с което то отново не бе прието. Целта на законопроекта е да се гарантира идентичност на предлаганите продукти както по отношение на качеството, така и по отношение на състава. БСП предлага да се забрани пускането на пазара на храна, произведена извън територията на България без сертификат, издаден от официален орган в държавата, където е произведена храната, с който се удостоверява, че храната е идентична с тази, която се търгува на нейна територия.

От опозицията предлагат глоба за тези, които търгуват или внасят в страната храни, които нямат подобен сертификат. При първо нарушение БСП иска глобата да е в размер на 10 000 до 20 000 лв., а при повторно в рамките на 40 000 до 50 000 лв.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
694 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Аз

2019.01.16 | 13:03

4

Червените к.урви като бяха на власт защо не оправиха този въпрос! Сер.Гея нали е шеф на европейските социалисти!? Освен това нека червените сладкодумнци да се обадят например в централата на VW или на MILКА и да наредят на Генералните им директори да правят по-качествени стоки за голите и бедни от социалиЪма българи! Ай сиктир бе комунделски популисти! Пазарната икономика не функционира както Бузлуджанци искат и си го представят! Върнете отктраднатите МИЛИАРДИ от народа, за да се оправиме и не говорете повече!

стефан

2019.01.16 | 11:15

3

Тези не са НАРОДНИ представители , а КОРПОРАТИВНИ !!! Вън от парламента !.

2019.01.16 | 11:12

2

Герберастите гласуват срещу българския народ. Животни, за избиване са.

2019.01.16 | 10:51

1

Е то се очакваше, няма Гробарите да си развалят далаварката я. Ниско качество на завишена цена. Развитие по европейски. Гарантирано от ГРОБ

Добави коментар

Водещи новини