БСП със сигнал до ЕК за концесията на летище София (видео)

  • 15 януари 2019 12:22

  • 1557
  • 11
БСП със сигнал до ЕК за концесията на летище София (видео)
© Novini.bg

Срокът за подаване на документи за концесията на летище София беше продължен за четвърти или пети пореден път. В момента срокът за подаване на документи е 5 февруари. Какво предприемаме ние? Внасяме сигнал до ЕК, изготвен от нашите експерти специалисти и юристи. Мотивите са 28 страници. Това каза на пресконференция зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски, като уточни, че основният аргумент за подаване на сигнала е предоставяне на държавна помощ на бъдещия концесионер, предаде репортер на Novini.bg

Първото и основно нарушение е, че в радиус от 100 километра от летище София никой друг концесионер, било то частна, българска или чужда фирма, или друго държавно предприятие, няма право да изгражда летище. Това дава предимство на бъдещия концесионер в рамките на 35 години плюс още 18, ако бъде продължена концесията, София да има само едно летище без оглед на развитие на пътникопотока и развитието на града. Бъдещото отчуждаване на терени ще се извършва от държавата за сметка на концесионера, като разходите ще се приспадат от инвестицията, която му е заложена в концесионния договор договор, т.е. той няма да изопълнява инвестицията, а тя ще му бъде признавана като капиталови разходи, заяви Свиленски.

В концесионния договор е заложена и т.нар. квалифицирана законодателна промяна, т.е. след сключване на договора, ако държавата направи някаква законодателна промяна, тази промяна отново да бъде признавана на концесионера като капиталови разходи. С други думи отново му се дава предимство пред конкуренцията. Държавата се задължава и да изгражда и поддържа допълнителни пътища и подходи. Държавата се задължава да предоставя помощ на концесионера за удължаване на всички разрешения във връзка с действията на договора. Такива условия държавата няма в договорите с нито една фирма, подчерта Свиленски.

С концесията за летище София се нарушава правото на Европейския съюз. Изпращаме сигнал в Европейската комисия и чакаме да се произнесе. Днес изпращаме писмо до премиера Борисов, с което искаме незабавно спиране на концесията до окончателното произнасяне на Европейската комисия има ли предоставяне на държавна помощ на бъдещия концесионер, заяви социалистът.

Преди Нова година правителството отдели 1,35 млрд. лева за строителството на 134 километра магистрала. Става дума за грабеж и голямо ужилване на българския данъкоплатец - схема, която е напът да се реализира в пет стъпки, заяви говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева.

Първа стъпка - правителството дава 1,35 млрд. лева за 134 километра магистрала "Хемус" без решение на парламента, без обществена поръчка. Това се прави без да има работен проект - такава практика в Европа не съществува. Това означава, че тази цена е хвърчаща, защото всеки терен е уникален. Втора стъпка – да бъде наета държавна фирма, като условието е тази държавна фирма да няма капацитета да извършва подобно строителство. Тя да се използва като черна кутия, през която да бъдат разпределени тези 1,35 млрд. лева на съответните предварително избрани фирми – кои са те, можете да видите, като погледнете кои фирми изкараха своята строителна техника на 12 декември на "Цариградско шосе". Трета стъпка – избирате конкретна фирма като "Автомагистрали". Дружеството не разполага със строителна техника, строителна база и експертен потенциал. Лятно време те косят трева и чистят водостоци, зимата извършват снегопочистване и дребни ремонти. Четвърта стъпка е "Автомагистрали" да не обяви обществена поръчка, а да раздаде 1,35 млн. лева чрез рамкови договори. Пета стъпка – да имате доверен човек в държавната фирма "Автомагистрали". В средата на 2017 г. за изпълнителен директор е избран Стоян Фьодоров Беличев. Г-н Беличев е бил съдружник с членове на семейство на Върбакови. Питам управляващите лицето, което стои зад Гинка Върбакова, същото ли е, което стои зад "Автомагистрали". Разбира се, може да е чисто съвпадение, но нека ни кажат, че това е случайност. Тази схема се прилага в момент, в който България е обвинена, че корупционните схеми у нас са в големите инфраструктурни обекти – пътищата. Само с този пример за финансиаренто на магистрала "Хемус" ГЕРБ се поставят като най-антиевропейската партия, която България е имала, каза още Елена Йончева.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1557 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Умник Гюро

2019.01.15 | 12:53

3

Ето ги: терористи и перачи на български пари през офшорни фирми. Терористичната банда БКП/БСП е в поредна подривна акция срещу независима България.

2019.01.15 | 12:55

4

НЕЗАВИСИМА КАЗВАШ?ДОСТА СМЕШНО.

2019.01.15 | 12:32

1

БСП ако друго не може, поне пречи със завидно умение.

2019.01.15 | 13:29

5

БСП Е ПРЕД РАЗПАД

2019.01.15 | 13:32

6

и дежурният трол от герб е пред разпад и смърди все повече на лайна

Аз

2019.01.15 | 17:09

8

Националните предатели от БСП за пореден път са в акция срещу Държавата! Докато се казваха БКП се оплакваха от българския народ, когато не ги слушаше, в Москва, сега се опитват по стар навик да правят същото в Брюксел! Мамицата ви долна, крадци нагли! На европейските избори не тряба и един глас да получите комундели, мръсни!

Еретика

2019.01.16 | 06:07

9

А бе ти какво като се пишеш (аз) голяма работа.Всички квичите като свине на заколение.БСП та БСП.А защо чукундур не погледнеш какъв е твоят вожд и велик вожд и учител Бойко Методиев Борисов КОМУНИСТ,какъв е негговият сол ташак Цветан Цветанов и той КОМУНИСТ.Та да си дойдем на думата.Летище София е умник летището в Белград било три пъти по малко от летище София но сърбите са го спазарили два пъти по скъпо.Е герберски дупелизец кои е предател. Аз не харесвам БСП но и герберите са били в кочината БКП,като мама която е завършила ПУЦ,а сега е министър тя го каза че се гордеела че е била член на БКП.Какво ще кажеш.Народът го е казал Вълкът козината си мени но нравът не и още Крушата не пада далеч от дървото,а другарката мама Цецка е от партизанско генералски род.Та тупан дупедавски явно си на предателската гербаджийска софра и явно си си добър плюскател.Всич плюете БКП а някога добре лижехте циганският гъз на Тодор Живков.

мама

2019.01.15 | 14:58

7

БСП много пречат за развитието на България
Непрекъснато плюят държавата и вече стават отвратителни на хората

Еретика

2019.01.16 | 06:18

10

Герб предават интересите на България и предат на западняците и им лижат задниците,а ние се превърнахме слуги на запада.Кой продаде златните залежи на България.Преди да лаете по напред мислете.Колко западни фирми напускат България.Последно западна фирма наоуска Варна и щяла да предложи на бългрските работници работа в заводите си в чужбина.Е умник какво ще кажеш.И спри да лаеш идиотщини.Бойко не само е вреден но и опасен и за моето но и за твоето здраве,колкото и да се дуеш.

опорна то4ка

2019.01.15 | 12:32

2

Отдела, не се стискайте, а дайте някой лев на Елена да направи едно филм4е с работно заглавие " Лети6те" !! Скъпо взима Йон4ева-та, ноо за сметка на това много добре омайва и баламосва

Еретика

2019.01.16 | 06:23

11

А защо Елена осъди Бойко.Е умник какво ще кажеш.Защо възпитаникът на училище за умствено изостанали Цветан Цветанов е попречил на разследване на убийство.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини