Мая Манолова настоя за законодателни промени за цената на водата

  • 15 януари 2019 11:34

  • 478
  • 1
Мая Манолова настоя за законодателни промени за цената  на водата
© Пресцентър: Омбудсман на Р. България

Омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на изпрати предложения за законодателни промени във връзка с цената на водата до министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно и до министъра на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. . Предложенията идват след проведената в гр. Шумен обществена дискусия за цената на водата в цялата страна.

В писмото до министър Аврамова общественият защитник настоява за промени в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните системи /ЗРВКУ/, които да гарантират правата и икономическите интереси на потребителите на ВиК услуги. Многократно заявената позиция на Манолова е, че повишаването на цената на водата трябва да е обвързано с качеството на услугата и инвестициите във ВиК сектора.

„Реформата, такава каквато в момента се провежда, се отнася и изчерпва единствено и само до повишаването на цените. Нищо не се променя към по-добро – нито качеството на водата, нито качеството на услугата, нито намаляват течовете, нито стават по-ефективни инвестициите. За цялата 2017 г. инвестициите са стигнали за обновяване на само 0,5% от цялата водопреносна система, което означава, че цялата може да бъде обновена или рехабилитирана в рамките на 200 г., а загубите от течове са 62%“, посочва омбудсманът.

Общественият защитник изтъква четири основни точки – отмяна на принципа на единна цена на обособена територия, регламентиране на ясни критерии за определяне на социалната поносимост на цената на ВиК услугите, процедура за преразглеждане на бизнес плановете на ВиК операторите и въвеждане на лицензионен режим на ВиК операторите. Манолова настоява и за намаляване на цената на водата в Област Шумен от страна на регионалното министерство, тъй като държавата, в лицето на МРРБ, притежава 51% от дяловете във ВиК Шумен. Със същото искане Манолова се обърна и към общините в областта, които имат дялове в капитала на местния ВиК оператор.

Общественият защитник се обръща и към социалния министър Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  с предложения за законодателни промени за ясни мерки за социално подпомагане на лица с ниски доходи. Сред предложенията на Манолова са финансова помощ, забрана за прекъсване на водоподаването при неплатени сметки, целева помощ под формата на опрощаване на задължения за вода, социална тарифа – по-ниски цени за социално слаби хора. Омбудсманът ще присъства днес от 14.00 часа на дело № 4041 в Административния съд София-град, образувано по протест на Върховната административна прокуратура срещу решение на КЕВР, с което е одобрен бизнес планът за развитие на дейността на „Софийска вода“ АД за периода 2017-2021 г. и се одобряват цените на ВиК услугите за 2018-2021 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
478 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2019.01.15 | 12:59

1

Грозна, лъжлива, червена Оса.

Добави коментар

Водещи новини