Борисов благодари на петима европейски премиери за подкрепата в преговорите по пакета "Мобилност I"

  • 12 януари 2019 11:01

  • 1347
  • 13
Борисов благодари на петима европейски премиери за подкрепата в преговорите по пакета "Мобилност I"
© Булфото/Архив

Министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г изпрати писма до премиерите на Румъния, Полша, Литва, Унгария и Испания, като им благодари за подкрепата и сътрудничеството по време на преговорния процес по пакета „Мобилност I“.

Българският премиер отправя специални благодарности към колегите си Виорика Дънчила, Матеуш Моравецки, Саулюс Сквернелис, Виктор Орбан и Педро Санчес за постигнатите обнадеждаващи резултати от гласуването на 10 януари, по време на което два от трите доклада по пакета бяха отхвърлени в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Своите искрени благодарности министър-председателят Борисов отправя и към работещите в автомобилния транспорт и шофьорите на товарни автомобили от Румъния, Полша и Литва, които подкрепиха българските превозвачи по време на протестите в Брюксел.

В писмата си до петимата европейски лидери министър-председателят Борисов изразява своето съжаление, че първоначалните цели на Пакет „Мобилност“ са потънали в хода на дискусиите и национални интереси са надделели над общия европейски подход. Според българския премиер подобни правила не отговарят на социалния дневен ред на Европейския съюз, имат негативно въздействие върху целите по отношение на околната среда и ще oщетят европейската икономика като цяло.

Премиерът Борисов изтъква, че европейският превозвачески бизнес, синдикати и всички икономически сектори, които зависят от ефективността на услугите в автомобилния транспорт, наскоро са изразили сходни опасения, подчертавайки, че в края на европейския цикъл ще бъде трудно да се постигне балансирано решение по пакета.

По думите на българския премиер, в момента дебатите относно пакет „Мобилност I“ са на кръстопът и все още има шанс да се избегне фрагментацията на единния европейски пазар и да се затвърди разбирането, че „Европа на две скорости“ не е решение. „Въпросите на автомобилния транспорт са прекалено важни за европейската икономика, за да бъдат решавани по спешност“, пише още министър-председателят, като допълва, че следващият Европейски парламент и Комисия трябва да поемат тази отговорност.

Премиерът Борисов изтъква, че разчита на своите колеги и на транспортните министри да изразяват високо и на всички нива опасенията си относно правилното функциониране на единния пазар за автомобилен транспорт. От своя страна, след като в петък проведе телефонен разговор с председателя на Европейския парламент Антонио ТаяниАнтонио Таяни Антонио Таяни – италиански политик, от януари 2017 г. председател на Европейския парламент, българският министър-председател изпраща министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети в Брюксел, където в понеделник той ще се срещне с Таяни и ще представи всички аргументи на страната ни по темата.

Уверен съм, че съвместните ни усилия ще продължат в рамките на всички европейски институции, за да постигнем по-добри решения за сектора, пише в заключение министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. По думите му е важно да се предотврати приемането на протекционистки мерки по отношение на автомобилния транспорт в Европа.

Последвайте канала на

Novini.bg
1347 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
БСП ВИЗИЯ за ОБИРА на БЪЛГАРИЯ

2019.01.12 | 15:24

13

БЛАГОДАРЯ ВИ г.БОРИСОВ БЛАГОДАРЯ ВИ ОБИЧАМЕ ВИ НАПРЕД И САМО НАПРЕД .ПОМИЯРИТЕ ОТ БСП СИ ЛАЯТ И НАЙ ВЕЧЕ ТЕХНИЯ ГЛАВЕН ПОМИЯР РУМЕН.Р И КУЧКАТА НИНОВА НИЕ СИ ВЪРВИ НАПРЕД И ГРАДИМ БЪЛГАРИЯ МАЛКО ПО МАЛКО.

kik

2019.01.12 | 14:21

12

Evropa ne e n.a. dve skorosti a n.a. 6. Balgariq n.a. parva skorost a Germaniq- n.a. 6ta

2019.01.12 | 13:28

11

от петимата - двама са социалисти , един диктатор който закрепости народа си, един шовинист и един съветски продукт

kik

2019.01.12 | 13:12

10

Az sam balgarin ama drugiq pat 6te glasuvam za DPS

kik

2019.01.12 | 13:09

9

To Borisov si izpq presenta. Dignahte uj zaplati a danacite danacite o6te pove4e.

2019.01.12 | 12:55

8

А КОЙ ЩЕ ОТТЪРВЕ НАРОДА ОТ ТИКВУН?КОЙТО НАПРАВИ ТОВА ГЕРОЙСТВО ЗАСЛУЖАВА ДА МУ СЕ ИЗДИГНЕ ПАМЕТНИК ПРИЖИВЕ.

2019.01.12 | 12:18

7

ЕС и САЩ трябва да спасят източно европейските народи от техните антисоциални и недемократични политици.

2019.01.12 | 12:16

6

ЕВРОПА И ЗАПАДА ТРЯБВА ДА ПОМОГНАТ НА ЕКСПЛОАТИРАНИТЕ НАРОДИ ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА. ДА СПРАТ ФЕОДАЛНИЯ ПРОИЗВОЛ И ДА НАКАЖАТ САМОЗАБРАВИЛИТЕ СЕ ВЛАДЕТЕЛЧЕТА.

2019.01.12 | 12:07

5

Българоубиеца Боко без ръце в джобовете този път си е подпрял снажната снага!

2019.01.12 | 11:59

4

Феодален паша

Добави коментар

Водещи новини