ВМРО внася предложения за промени в Закона за пчеларството

  • 09 януари 2019 21:26

  • 1501
  • 4
ВМРО внася предложения за промени в Закона за пчеларството
© pixabay

Регистър на пчелините в България предвиждат промени в Закона за пчеларството, които готви ВМРО, съобщи БНР.

Сред останалите промени, за които ще настояват от партията, са глоба до 1000 лева за липса на регистрация, определяне на минимална изкупна цена на естествения пчелен мед и криминализиране на пръсканията с пестициди, довели до унищожаване на много пчелни семейства.

Предложенията ще бъдат внесени в първите работни дни на парламента.

Предвижда се да бъде създадена и специализирана Дирекция по пчеларство в Земеделското министерство. Според депутата Красимир Богданов е много важен въпросът за определянето на опрашването на земеделските култури като екосистемна услуга и субсидирането на тази дейност.

В много от държавите на ЕС и зад океана опрашването е един от основните източници на финансиране, посочи той и допълни, че друг важен момент е фиксирането на минималната изкупна цена. От ВМРО настояват тя да бъде в размер на пет процента от минималната работна заплата. В законопроекта са залегнали исканията на пчеларите, които излязоха на протест в края на миналата година.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1501 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Жоро

2019.01.09 | 22:12

1

Изцяло трябва да се промени отношението към животновъдството. Шанс за малки стопани да произвеждат и продават продукция. Без тва всички от село на Софията.

Тошев

2019.01.10 | 00:03

2

ЩЕ СА МНОГО ХОРА КРИМИНАЛНО ПРОЯВЕНИ И ТИЯ ПО СЕЛАТА СЕЕЩИ ДОМАТИ И ДР. ЗЕЛЕНЧУЦИ. ОПАЗВАНЕТО НА ЗЕЛЕНЧУЦИ ИЗИСТКВА ПРЪСКАНЕ С ПЕСТИЦИДИ. КОЙТО ИЗКА ДА ГЛЕДА ПЧЕЛИ ДА СИ СЛОЖИ КОШЕРИТЕ ИЗВЪН НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА КИЛОМЕТРИ. НЯКОЙ ИМАТ ПО ТРИ КОШЕРА ЗА Л. Н ЕДВА ЛИ ЧЕ СЕ ЗАСИЛЯТ ДА ГИ РЕГИСТРИРАТ И ДА УИДИСВАТ НА АКЪЛА НА НЯКАКВИ ЛАИНЕТА ТАПАНАРИ ДАНАКОЗАПЛАТАДЖЙИ ВЛАСТ ИМАЩИ 1000 ЛВ. ГЛОЛБА ПАРИ ТЪРСЕЩИ

Умник Гюро

2019.01.10 | 01:06

3

Именно от такива закони имат нужда дребните стопани и производители в България. Държавата трябва да защитава техните интереси и да ги подпомага чрез законодатеството.

Борисов

2019.01.10 | 13:09

4

Нова комисия с нови схеми за пране на пари по легален начин. Всичко се прави в полза на големите производители за да нямат конкуренция на пазара от малките производители по селата.

Добави коментар

Водещи новини