Хасан Азис: Имаме хронична зависимост на местната власт към правителството

  • 07 януари 2019 18:16

  • 804
  • 2
Хасан Азис: Имаме хронична зависимост на местната власт към правителството
©

Малка част от общините могат да поддържат пътните си участъци. Само 4-5 са такива общини, които могат да се грижат за републиканската си пътна мрежа и то добре. Общините трябва да са равнопоставени. Това каза кметът на Кърджали Хасан Азис в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Той добави, че Кърджали е общината с най-голям брой села - 117. Селата, които се намират близо до центъра на града са на около 4-5 км. Трябва да се погрижим за снегопочистването и за ремонта на пътищата, а това ще е трудно. По думите на градоначалника има общини, които са в неравнопоставено положение.

„Републиканската пътна мрежа е 20 000 км. Общинската е 19 5000 км. 90 милиона лева е сумата от държавата за републиканската пътна мрежа. От данъците на гражданите 1 лев отива за общинската, 9 за републиканската. Как държавата ще успее да даде на общините приходоизточник за добро поддържане на пътищата? Нужна е деценрализация и финансова независимост на общините“, категоричен е Хаса Азис.

Той каза още, че се дават обещания, която надхвърля възможностите на общините. „Имаме хронична зависимост на местната власт към правителството“. И продължи: „Общините искат от правителството около 2% от ДДС да се разпределят към бщджетите им или 2% от акцизите на горивата да отидат към общините, за да могат да се поддържат пътищата“.

На въпрос дали ще се стигне до вдигане на данъците, Хасан Азис каза: „Не вярвам даже колегите да увеличат републиканските данъци и такси преди местните и европейските избори. Моята прогноза е, че в следващите месец-два ще има лавина от общини, които няма да могат да се грижат за републиканската пътна мрежа, но ще го направят, защото ги задължават. След изборите ще се стигне до връщане на републикански пътища на държавата“, прогнозира той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
804 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2019.01.07 | 23:48

2

Вай Аллах... Аман-заман, помагай, Вожде Доган!

гост

2019.01.07 | 19:07

1

хазис вечният кмет от дпс, няма го дооган да дава нали той разпределяше кой и колко?лизач

Добави коментар

Водещи новини